ΕΚΤ: “Μαύρες” προβλέψεις για την ευρωζώνη – Υποτονική ανάπτυξη και χαμηλός πληθωρισμός

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους, τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για την ανάπτυξη στη Ευρωζώνη, προέβησαν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επικαλούμενοι την αδύναμη τιμή του πετρελαίου και της στάσιμης οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους που διατηρούν ανοδική τάση και για μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού που θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιχειρήσεις από το να επενδύσουν και από το να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό.

Ειδικότερα, 61 οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθείς το 1% το 2015, από το 1,2% που προέβλεπαν σε προηγούμενη έρευνα, ενώ το 2016 εκτιμούν πως θα φθάσει στο 1,4%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις τους για 1,5%.

Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ παραπέμπει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία και ευθύνονται για τη δραματική πτώση στις τιμές του πετρελαίου, για τις αδύναμες τιμές εισαγωγών και την καθυστερημένη επίδραση της προηγούμενης ανατίμησης του ευρώ.

Το 85% των ερωτηθέντων υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το 2014 και το 2015 και το 60% τις προοπτικές τους για το 2016.

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την ανεργία, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν σταθερές, ενώ μακροπρόθεσμα, οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τα πάνω.