ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: Γιατί το ΔΝΤ θα το κουρέψει – Ανάλυση του International Financing Review

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που θα αποφασίσει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει το International Financing Review (IFR), η εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του Reuters. Έτσι, για πρώτη φορά τίθεται υπό αμφισβήτηση το έως τώρα αδιαμφισβήτητο στάτους του προτιμώμενου πιστωτή (δηλαδή αυτού που πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις default), που πάντα επέμενε να έχει το ΔΝΤ, για να συμμετάσχει σε κρατικές διασώσεις.

Επικαλούμενο ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει τελικά στις αγορές ομολόγων, το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του λεγόμενου OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων διάσωσης της Ελλάδας.

“Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών προς αυτήν εκτός και εάν το ΔΝΤ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο”, λέει δικηγόρος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. “Η Ευρώπη θα πει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να αποπληρωθούν, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποφέρουν”.

“Αυτή είναι η τραγωδία της απόφασης του Strauss-Kahn να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δώσουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης. Και για αυτό το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή του ΔΝΤ βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο”, σημειώνει ο ίδιος δικηγόρος, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του Ταμείου, επί των ημερών του οποίου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ελληνική διάσωση.

Ο Lee Buchheit,  ειδικός στις αναδιαρθρώσεις χρεών, που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, παραδέχεται ότι το OSI (η αναδιάρθρωση των δανείων  διάσωσης) είναι απλά θέμα χρόνου για τις καταχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτό γιατί έπειτα από το περσινό PSI, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών ισοδυναμεί μόλις στο 10% του συνολικού ποσού των 300 δισ. ευρώ (156% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012) που βαραίνει τη χώρα.
Όμως, το συνολικό ελληνικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται μη βιώσιμο και να εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.

“Το μόνο πράγμα που χωρίζει την Ελλάδα από την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι το χρέος προς τον επίσημο τομέα”, λέει ο δικηγόρος που μίλησε στο IFR.

Εξάλλου, ο Buchheit εξηγεί ότι το OSI έχει ήδη αρχίσει, με τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης και την επιμήκυνση της ωρίμανσής τους. Κάτι ανάλογο έγινε και με το τραπεζικό χρέος που βάρυνε το ιρλανδικό κράτος.

Το ΔΝΤ επέμενε έως τώρα ότι οι όροι των δανείων του προς την Ελλάδα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά έχοντας δανείσει 28 δισ. δολάρια στη χώρα, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του αυτή, εάν θέλει να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, σημειώνει η ανάλυση.

Αυτή την εβδομάδα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι στην Ευρώπη. “Δεν βλέπω ότι μπορούν να γίνουν συζητήσεις για το OSI σε αυτή τη φάση. Όμως, οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί για να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της να μειώσει το ελληνικό χρέος σημαντικά, σε βιώσιμα επίπεδα”, είπε.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR