ΕΝΣΤΟΛΟΙ: Αναδρομικά 100 εκατ. ευρώ – “Προσωπικό ειδικής κατηγορίας” σύμφωνα με το ΣτΕ

Με το σκεπτικό ότι οι ένστολοι αποτελούν προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και προστασίας η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με την απόφασή της που θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα ότι είναι αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Η απόφαση, δηλαδή, κατατάσσει τους ένστολους στον σκληρό πυρήνα του κράτους, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς ερμηνεύεται ότι δεν μπορεί εκ προϊμίου αυτή να αποτελέσει προάγγελο αντισυνατγματικότητας για τις περικοπές σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου, που θα κριθούν αυτοτελώς και κατά περίπτωση από τους ανώτατους δικαστές.

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση των 30 δικαστών, προεδρεύοντος του προέδρου του ΣτΕ, Σωτ. Ρίζου, ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πως θα δημιουργθεί χρηματοδοτικό κενό περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, όπως είναι γνωστό:

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος),

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,

4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,

5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,

6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.