ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Γιατί χάνει 16,5 δισ. τον χρόνο η Ελλάδα – Έκθεση Κομισιόν

Εξαγωγές κατά 16,5 δισ ευρώ περισσότερες ετησίως θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα εάν είχε προχωρήσει εγκαίρως σε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την εξαγωγική διαδικασία.
Αυτό επισημαίνει σε έκθεση της η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Κομισιόν υπό τον τίτλο “ο γρίφος των χαμένων ελληνικών εξαγωγών” την οποία και δημοσιοποιεί σήμερα η “Καθημερινή”.
Σύμφωνα με αυτή οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών που το 2013 ανήλθαν συνολικά σε 50,3 δισ ευρώ θα μπορούσαν δυνητικά να ξεπεράσουν τα 66 δισ ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνει η έκθεση τα δομικά προβλήματα των ελληνικών εξαγωγών που ανάγονται στη δεκαετία του ’90 είναι αυτά που εμπόδισαν τη σημαντική ανάκαμψή τους, παρά τη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 13,3% την περίοδο 2009-2013. Η τελευταία διαπίστωση γίνεται πιο εμφανής εάν συγκριθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στις εξαγωγές την περίοδο 2008-2013 με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι εξαγωγές της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτές της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Λεττονίας ανέκαμψαν πολύ λίγο από το 2009 κι έπειτα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η προοπτική των ελληνικών εξαγωγών είναι τεράστια, καθώς η Ελλάδα ελέγχει το 16% του διεθνούς εμπορικού στόλου, βρίσκεται κοντά σε μία από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές διαδρομές για τα πλοία, τη διώρυγα του Σουέζ και τη Μεσόγειο, και αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, γεγονός που την καθιστά εκ των πραγμάτων φυσική δίοδο για το εμπόριο μεταξύ της Ασίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ε.Ε., της πλουσιότερης ελεύθερης για το εμπόριο περιοχής στον κόσμο. Ωστόσο, πραγματοποιεί εξαγωγές κατά 1/3 λιγότερες σε σύγκριση με αυτές που θα μπορούσε να κάνει λαμβάνοντας υπόψη το ελληνικό ΑΕΠ, τη γεωγραφική της θέση και τους εμπορικούς εταίρους της και κατά συνέπεια κατατάσσεται μόλις στην 31η θέση μεταξύ 39 χωρών-μελών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ που εξετάζονται στη μελέτη.