ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ – ΜΙΖΕΣ: “Ανοίγουν κι άλλες υποθέσεις” γράφουν οι NYT

«H ελληνική ελίτ αρχίζει να νιώθει τον πόνο», είναι ο τίτλος άρθρου των «New York Times», το οποίο επισημαίνει ότι «πολλές φορές έχουν γίνει επικρίσεις για την αδικία των μέτρων λιτότητας τα οποία αύξησαν τη φορολογία και μηδένισαν τους λογαριασμούς και τα επιδόματα του μέσου Ελληνα, την ίδια στιγμή που η ελληνική ελίτ απέφευγε παρόμοια βάρη χωρίς να έρχεται προ των ευθυνών της για τον ρόλο που είχε στη δημιουργία αυτής της άσχημης κατάστασης».

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση, προς ικανοποίηση πολλών, έχει αρχίσει να αλλάζει, τονίζουν σε δημοσίευμα τους οι NYT υποστηρίζοντας ότι πλέον οι δικαστές ασκούν ανεξάρτητο ρόλο από τους πολιτικούς.

Μάλιστα στην εφημερίδα μιλάει δικαστική πηγή σε καθεστώς ανωνυμίας λέγοντας: «Η δικαιοσύνη είναι ξεχωριστή αρχή. Δεν παίρνω εντολές από τον πρωθυπουργό για ό,τι κάνω». Τονίζεται δε ότι σε σχέση με τα εξοπλιστικά αναμένεται να ανοίξουν ακόμα δέκα μεγάλες υποθέσεις.

«Με θέληση, οι Ελληνες δικαστές δουλεύουν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς και μερικές φορές αντιμετωπίζουν την παθητική αντίστασή τους και κυνηγούν τη διαφθορά σε μια βαθιά δεξαμενή τωρινών και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της επιχειρηματικής ελίτ, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν ανέγγιχτοι», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα.

«Ο συνδυασμός της ισχυρής δημόσιας επιθυμίας για κάθαρση και η αδύναμη κυβέρνηση έδωσε στους εισαγγελείς πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από ό,τι είχαν στο πρόσφατο παρελθόν», υπογραμμίζουν οι «New York Times».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει ότι, για πρώτη φορά, γίνεται έρευνα για σκάνδαλα σε εξοπλιστικά συμβόλαια.

«Στην πρώτη γραμμή αυτής της επιχείρησης, βρίσκονται οι δύο κορυφαίες εισαγγελείς για την διαφθορά, η 52χρονη Ελένη Ράικου και η 36χρονη Πόπη Παπανδρέου, γνωστή και ως “εξολοθρευτής” με αφορμή τις προσεκτικές και λεπτομερείς έρευνες της. Και οι δύο συμπλήρωσαν την αναφορά που καταδίκασε τον Ακη Τσοχατσόπουλο», γράφουν οι NYT.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει επιβράβευση των προσπαθειών του δικαστικού συστήματος.

«Ακόμη και εάν υπάρχει έκρηξη σκανδάλων, δε γίνονται προσλήψεις αφήνοντας μόλις τέσσερις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, με τις υποθέσεις να είναι υπερβολικά πολλές», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει παράλληλα πως «σε ένα γραφείο, τα τηλέφωνα έχουν όριο στις διεθνείς κλήσεις, υποχρεώνοντας τους αξιωματούχους που θέλουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, να παίρνουν τηλέφωνα από τα κινητά τους με δικό τους κόστος».