ΕΟΤ: Η κόντρα εργαζομένων με Καραχάλιο – Σήμερα στον εισαγγελέα οι “5” για την επιταγή – Ποιός είναι ο Βασιλάκος

kefalogianniΝέα τροπή παίρνει η αποκαλυφθείσα απάτη στον ΕΟΤ αφού οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό οργανισμό τουρισμού καταγγέλλουν, με επίσημα ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ότι ο κατηγορούμενος πήρε τα μπλόκ επιταγών από τους ταμίες του οργανισμού μετά από παρέμβαση και πιέσεις της τότε διοίκησης του. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι ο Βασιλάκος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και τους ζητούσε σημαντικά έγγραφα τα οποία δεν είχε την εξουσιοδότηση να χειρίζεται.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον υπουργείο τουρισμού επικρατεί αναστάτωση αλλά και προβληματισμός αφού δεν γνωρίζουν αν ο συγκεκριμένος σύμβουλος του τέως γενικού γραμματέα έχει εμπλακεί και σε άλλες παράτυπες ενέργειες που είχαν σαν αποτέλεσμα να ζημιώσουν τον οργανισμό.

Παράλληλα, λένε στελέχη του υπουργείου, είναι γεγονός ότι ακόμη και τώρα -στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης στις υπηρεσίες του ΕΟΤ- φαίνεται να μην έχει αλλάξει τίποτε με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να μοιράζουν χρήματα είτε για εκδηλώσεις, είτε για ταξίδια, είτε για εκθέσεις που δεν ενδιαφέρουν παρά ελάχιστους.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η πρόσληψη του βασικού κατηγορούμενου του σκανδάλου με τις επιταγές, από τον Ν.Καραχάλιο ο οποίος λέει ότι τον γνώρισε σε κοινωνική εκδήλωση και αμέσως τον προσέλαβε χρίζοντας τον δεξί του χέρι αναθέτοντας του, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «να ξεβρομίσει τον ΕΟΤ από τα τρωκτικά!».

Ο κ. Βασιλάκος, είχε σπουδάσει στην Αγγλία και είχε προϋπηρεσία σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με βασική έδρα στην Δανία, σε μεγάλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είναι και ιδιοκτήτρια ΠΑΕ αλλά και στην ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αποστολή». Ο πρώην ειδικός σύμβουλος μεταξύ άλλων ασχολείτο και με τη λειτουργία των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, αντικείμενο για το οποίο η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη είχε κατηγορήσει το Νίκο Καραχάλιο ότι καθυστερεί επικίνδυνα την ανασυγκρότηση τους και το κλείσιμο αρκετών εξ αυτών. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος με τις επιταγές κατηγορούσε και τους ταμίες του οργανισμού επικαλούμενος το πόρισμα ορκωτών λογιστών για αναφερόμενες «ατασθαλίες» στον Οργανισμό και μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.Για αυτόν τον λόγο ο κ. Βασιλάκος φέρεται να απαίτησε από τους ταμίες να του παραδώσουν τα μπλοκ επιταγών που χειρίζονταν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αμέσως μόλις πήρε δύο μπλοκ επιταγών από τους ταμίες του ΕΟΤ, έκοψε το τελευταίο στέλεχος ενός από αυτά – τα υπόλοιπα στελέχη ήταν λευκές σελίδες ή είχαν κοπεί κανονικά από τους ταμίες – και το παρέδωσε προκειμένου να εισπραχθεί το προαναφερόμενο ποσό της κομπίνας με το ξενοδοχείο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι έκοψε το τελευταίο στέλεχος του μπλοκ προκειμένου η παράνομη αυτή πράξη του να μην γίνει γρήγορα αντιληπτή ενώ φαίνεται να έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του κ. Καραχάλιου.

 

Ο ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ΧΡΕΗ …

Σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Βασιλάκος αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε πολλά χρέη. Για να εισπραχθούν τα 147.000 ευρώ χρησιμοποίησε σαν μεσάζοντα έναν παλιό γνωστό του, που είχε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο και με τον οποίο είχαν επαγγελματική συνεργασία το 2004, στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ  ΕΟΤ

Η απόπειρα υπεξαίρεσης 147.000 EURO από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΟΤ αποτράπηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των ευσυνείδητων και έμπειρων υπαλλήλων του Ταμείου και του Λογιστηρίου του ΕΟΤ», αναφερεται στην ανακοινωση του συλλογου εργαζομενων στον ΕΟΤ.

«Οι συνάδελφοί μας αυτοί δεν αρκέστηκαν μόνο να μπλοκάρουν την πληρωμή της σχετικής επιταγής, αλλά με κατεπείγουσα αναφορά τους ενημέρωσαν την ηγεσία του ΕΟΤ. Έτσι προκάλεσαν την έγκαιρη επέμβαση των διωκτικών αρχών και την εξάρθρωση, εν τη γενέσει του, κυκλώματος που, όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σκοπό είχε να αντλεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τον ΕΟΤ», επισημαινουν οι εργαζομενοι στον ΕΟΤ και προσθετουν: «Μία από τις πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση ήταν να ερευνηθεί και να σφραγιστεί το γραφείο συνεργάτη – συμβούλου του τέως Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ.

Ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν.

Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.

Τέλος, ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 EURO.

Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ από την πρώτη στιγμή είναι στη διάθεση των ανακριτικών και δικαστικών αρχών για να συμβάλουν στη σε βάθος έρευνα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι οι υπάλληλοι να μην επιτρέπουν ανάμιξη εξωθεσμικών παραγόντων στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΟΤ.

Καλούμε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων μας του Ταμείου και του Λογιστηρίου και να καταγγέλλουν άμεσα παρεμβάσεις, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, με τις οποίες θα τους ζητείται να παραβιάσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Ο Σύλλογος θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν ευσυνείδητα και εύορκα τα καθήκοντά τους.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

 

«Η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», τονίζει ο κ. Καραχάλιος σε δήλωσή του. Υποστήριξε επίσης ότι «κάποιοι πλαστογράφησαν την υπογραφή μου», ενώ κατέληξε: «Αν θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ΕΟΤ, πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. Ελπίζω ότι ο “διάδοχός” μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού».

«Να είμαστε προσεκτικοί» και να «μη σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι», δήλωσε ο γγ του ΕΟΤ Π. Λειβαδάς.

«Θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί», δήλωσε ο γγ του ΕΟΤ Π. Λειβαδάς στο «Πρώτο Πρόγραμμα».Τόνισε πως υπάρχει πόρισμα των ορκωτών λογιστών και προσέθεσε: «Η έρευνα η αστυνομική και η εισαγγελική, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν εντοπίζει ούτε έναν άνθρωπο του ΕΟΤ μπλεγμένο σε αυτή την υπόθεση».