ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΠΕΚΙΝΟ -ΥΓΙΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεκαέξι εκπρόσωποι πολυεθνικών, τη Δευτέρα, στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Μαραθώνιος για επενδύσεις

Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση όσων ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, με στόχο την εισροή κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Το πρωί της Δευτέρας, ο Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί στο γραφείο του εκπροσώπους 16 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρουσία και των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη.

Το στίγμα των προθέσεών του ο πρωθυπουργός το είχε ήδη δώσει από την Παρασκευή, στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. «Για την κυβέρνηση η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση» είχε πει. «Στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και από την πλευρά μας η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ξεκινούμε νέο μαραθώνιο. Περνάμε στην απενοχοποίηση των επενδύσεων, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ – ΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2013

Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει με τον καινούργιο χρόνο να μεταβεί και στη Μόσχα για να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, και στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τη νέα ηγεσία της Κίνας, υπό τον κ. Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Χου Ζιντάο στην προεδρία της Κίνας τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, τις επενδυτικές γέφυρες και με την Κίνα θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση. Και βρίσκει πρόσφορο έδαφος, το οποίο μένει να σπαρθεί, από τουλάχιστον 50 κινεζικές επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σαγκάη με θέμα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προωθεί η Αθήνα. Η πρόταση για ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 50 κινεζικών επιχειρήσεων, με την China Daily να κάνει αναφορά στην επιτυχημένη παρουσία του κινεζικού κολοσσού της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπου δραστηριοποιείται περισσότερα από δύο χρόνια. O επικεφαλής του νέου επενδυτικού κεφαλαίου Shanghai International Globan Acquisition Fund, κ. Cheng Baoliang, το οποίο θα διαχειρίζεται έως και 2 δισ. δολάρια, βρήκε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας σε υψηλό βαθμό συμπληρωματικές σε εκείνες τις εταιρίες του στη Σαγκάη και εξέφρασε ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό και τους φυσικούς πόρους. Τομείς όπως οι λιμενικές υποδομές και κυρίως σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, αλλά και ο τουρισμός είναι οι δύο πυλώνες με τους οποίους «φλερτάρουν» οι Κινέζοι, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για το real estate με «φιλέτα» όπως τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ακόμη και νησιά. Μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στις εργασίες του φόρουμ, εκδηλώνοντας το επενδυτικό τους ενδιαφέρον, ήταν η Industrial and Commercial Bank of China, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρία στον τομέα τροφίμων Cofco, η Fosun, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία πολλαπλών δραστηριοτήτων/conglomerate της Κίνας και βασικός μέτοχος της Folli Follie, η Rongsheng Shipbuilding Industries, το Yurun Group (Jiangsu), Hony Capital, Landsea Estate κ.ά. Οι Κινέζοι ίσως «κονταροχτυπηθούν» με τους Ρώσους για τις υποδομές, καθώς η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται μόνο για την Ενέργεια. Σιδηρόδρομος και λιμάνια εκτιμάται ότι βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Ρώσων επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλουν να συνδυάσουν επενδυτικά τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, άρα δυνητικά ενδιαφέρονται και για τον ΟΛΘ. Στόχος τους να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη το διαμετακομιστικό κέντρο τους στην Ευρώπη, δίνοντας «έξοδο» για τα προϊόντα τους από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Αλλά και η επίσκεψη στο Κατάρ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2013 και εκτιμάται ότι θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί και οι αξιωματούχοι του σε συγκεκριμένες προτάσεις και επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate, με την αξιοποίηση του Ελληνικού και την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως και τις γύρω εκτάσεις στο τόξο Σούνιο-Φάληρο, έχει ποικιλοτρόπως εκδηλωθεί. Στο Ελληνικό εξάλλου ως ενδιαφερόμενοι έχει εμφανιστεί η Qatar Investment Authority, το κρατικό fund του εμιράτου του Κατάρ, με ενεργητικό 60 δισ. δολάρια.

Πλέον, φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον του εμιράτου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και αφορά στην αμυντική βιομηχανία, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην Ντόχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Στο μεταξύ, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας με θέμα «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις”. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με  τα κεφάλαια 16 δισ. που θα λάβουν οι τράπεζες την επόμενη βδομάδα και άλλα 7,2 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και την άνοδο του δείκτη καταθέσεων που εμφανίζει συνεχή αύξηση, θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του. Έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις».

Σαν πολύ σημαντικό επόμενο βήμα για την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί τις δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Έχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το «βαρύ» φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης, και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του. Η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να  κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας», είπε ο κ.Στουρνάρας. Επισήμανε δε,  ότι «τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους.

Κατανοώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μιας και έχω την ευκαιρία να μιλώ σε ιατρικό συνέδριο, θέτω υπόψη σας την ανάγκη συμβολής όλων, με βάση όσα αναλογούν στον καθένα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ “ΣΟΦΩΝ” ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Στη συγκρότηση «επιτροπής σοφών», η οποία θα εισηγηθεί της αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει…
ήδη γίνει πρόταση για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής στον πρώην πρόεδρο της εθνικής τράπεζας και καθηγητή Βασίλη Ράπανο. Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες περικοπές ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως σημειώνει ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, «αν η Ελλάδα περιόριζε την φοροδιαφυγή στα ευρωπαϊκά επίπεδα θα μπορούσαν να εισπραχθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ».