ΓΡΑΦΑΜΕ ΧΘΕΣ: «ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ… ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. Πολύ καλά κάνουν οι τραπεζίτες και διαμαρτύρονται – άλλωστε τα συμφέροντα των μετόχων τους οφείλουν να προστατεύουν – αλλά … έχει ο Θεός! Ή μάλλον τα funds του εξωτερικού. Με λίγη τύχη, μπορεί να χρειαστεί επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες μικρότερη του συνόλου, οπότε οι ζημιές, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ίσως και να ισοσκελιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μακάριοι όσοι σήμερα ή χθες αγόρασαν τραπεζικές μετοχές. Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούν και οι τολμηροί «παίκτες» να γράψουν μεγάλες ζημιές. Όπως και οι μέτοχοι.»
«Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη)».
Τελικά, όπως έδειξε και το ταμπλώ σήμερα, … έχει ο Θεός! Τα ξένα funds θα έχουν αυξημένη συμμετοχή, άρα οι ελληνικές τράπεζες θα βάλουν στην επαναγορά πολύ λιγότερα από αυτά που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του «πατριωτικού καθήκοντος».
Όσον αφορά στο κράτος, με ένα ποσό γύρω στα 10 δις θα επαναγοράσει χρέος 30 περίπου δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, ικανοποιώντας έτσι και τη «βιωσιμότητα» που απαιτεί το ΔΝΤ για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ θα κινηθούν έντονα θετικά, οδηγώντας τις τιμές εκεί που ήταν πριν το eurogroup και την απόφαση επαναγοράς.
ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των τραπεζών Ζανιά από την Εθνική, Μαντζούνη από την Alpha, Νανόπουλου από την Eurobank και Λεκκάκου από την Πειραιώς, με τον υπουργό Οικονομικών όπου αποτιμήθηκε η κατάστασης όσον αφορά την επαναγορά των ομολόγων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, κι όλα θα κριθούν αύριο Παρασκευή στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, κατά την τελευταία ημέρα της διορίας που έχουν οι ομολογιούχοι της Ελλάδας για να αποδεχτούν την προσφορά της.
ΜΙΑ… ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 440.000 ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
- Μετά την ολοκλήρωση του PSI+, εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15,2 δισ. ευρώ, τα ταμεία που εξαιρούνται περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατέχουν τα hedge funds, περί τα 4 δισ. ευρώ ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται διεσπαρμένα σε θεσμικούς επενδυτές, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά funds κ.ά.
- Οι τράπεζες, αυτό που θέλουν είναι να μην τα ανταλλάξουν (προς 30-35 λεπτά το ευρώ, όπως προτείνεται), ώστε, αφενός να εξασφαλίσουν την πληρωμή τους στη λήξη και αφετέρου, να έχουν ένα ισχυρό δέλεαρ για τα ξένα και ελληνικά κεφάλαια, ώστε αυτά να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και να παραμείνουν οι τράπεζες με ιδιωτικό μάνατζμεντ.
- Το κράτος, που σημειωτέον ευθύνεται για την κατάντια των τραπεζών ένεκα του PSI, προβάλλοντας ξανά το «πατριωτικό καθήκον», θέλει να δώσει περίπου 10 δις (θα τα πάρει δανεικά), ώστε με αυτά να επαναγοράσει χρέος 30 περίπου δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, με στόχο τη βιωσιμότητα, όπως αυτή προσδιορίστηκε ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ στο τελευταίο Eurogroup.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη).
ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ – ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ – ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ
Τα hedge funds κατέχουν περίπου 20-22 δισ. ευρώ, επί συνόλου 62,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο του ελληνικού χρέους υπό τη μορφή ομολόγων.
-Αμερικανικά funds φέρονται να προσφέρουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αφού εκτιμούν ότι με την πρόταση του ελληνικού δημοσίου έχουν μπροστά τους μία εξαιρετικά ικανοποιητική ευκαιρία εξόδου από μία επένδυση που έχει αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, από το Μάρτιο και μετά.
– Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποτιμημένα στα βιβλία τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της προσφοράς. Εφόσον έχουν πάρει ήδη τη ζημία, εκτιμάται ότι θα πουλήσουν σχεδόν το σύνολο των ομολόγων τους.
– Τα hedge funds εγγράφουν υψηλές υπεραξίες με τη λήξη της χρονιάς και το πρόγραμμα τους δίνει την ευχέρεια όχι μόνο να τις μετατρέψουν σε κέρδη με το ξεκίνημα της νέας χρήσης, αλλά και να αναδιαρθρώσουν και τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η τιμή που προσφέρεται είναι πάνω από τις προσδοκίες τους, γράφοντας σημαντικά κέρδη, τρεις και πάνω φορές από τις τιμές που αγόρασαν.
– Όλοι γνωρίζουν, πως το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο ούτε μετά την επαναγορά, ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα εξοφληθεί στο ακέραιο στο μέλλον για τα ομόλογα που κατέχει.
Πού βάζει τον πήχη της επιτυχίας η κυβέρνηση
Εφικτός και ικανοποιητικός στόχος θεωρείται η επαναγορά χρέους, ονομαστικής αξίας 25 – 30 δισ. ευρώ. Εκτιμούν πάντως ότι θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας της τάξης των 30 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία αν τελικώς η συμμετοχή κινηθεί στα 30 – 35 δισ. ευρώ.
Μάλιστα ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν το ενδιαφέρον συμμετοχής από το εξωτερικό ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς του Reuters, το όλο εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο ακόμα και με συμμετοχή 50% εκ μέρους των ομολογιούχων. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα χρειαστεί να δαπανήσει μόνο 8,7 δισ. ευρώ, για να επαναγοράσει ομόλογα 31,5 δισ. ευρώ. Δαπανώντας 10 δισ. ευρώ, η Αθήνα θα μπορούσε να επαναγοράσει το 60% των ομολόγων, εξοικονομώντας 39 δισ. ευρώ από τα ομόλογα και τους τόκους τους.
ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ… ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς εις βάρος των ελληνικών τραπεζών, ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα του συνεδρίου «Ώρα της Οικονομίας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό η επαναγορά να ολοκληρωθεί με ισορροπημένη σχέση μεταξύ Ελλήνων και ξένων ομολογιούχων και όχι εις βάρος των ελληνικών τραπεζών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και είναι σημαντική γιατί επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς το ελληνικό αίτημα η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών να είναι αντίστοιχη αυτής των ξένων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ… ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. Πολύ καλά κάνουν οι τραπεζίτες και διαμαρτύρονται – άλλωστε τα συμφέροντα των μετόχων τους οφείλουν να προστατεύουν – αλλά … έχει ο Θεός! Ή μάλλον τα funds του εξωτερικού. Με λίγη τύχη, μπορεί να χρειαστεί επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες μικρότερη του συνόλου, οπότε οι ζημιές, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ίσως και να ισοσκελιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μακάριοι όσοι σήμερα ή χθες αγόρασαν τραπεζικές μετοχές. Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούν και οι τολμηροί «παίκτες» να γράψουν μεγάλες ζημιές. Όπως και οι μέτοχοι.
Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]