ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με διαρροές προς τους ακροδεξιούς

Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Στρασβούργο με ποσοστό 28,10% και 211 έδρες βάσει της αρχικής εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος πανευρωπαϊκά. Ωστόσο, η πρωτιά του ΕΛΚ δεν μπορεί να θεωρηθεί ενίσχυση στο εκλογικό σώμα καθώς δεν κερδίζει έδρες από τους κύριους αντιπάλους του Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, αλλά παρουσιάζει διαρροές προς τους ακροδεξιούς ανεξάρτητους.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά της διατηρεί σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών σε σχέση με το 2009 σε ένα Ευρωκοινοβούλιο όμως που έχει στο εξής 751 έναντι 766 εδρών. Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως διατήρηση, ακόμη και ενίσχυση των δυνάμεών του.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 25,70% και 193 έδρες -έναντι 196 που είχαν έως σήμερα.

Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ALDE) συγκεντρώνει ποσοστό 9,85% και 74 έδρες (έναντι 83 το 2009). Οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία συγκεντρώνει ποσοστό 7,72% και 58 έδρες (έναντι 57 το 2009).

Η Ευρωπαϊκή Ενωτερική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά συγκεντρώνει 6,26% και 47 έδρες.

Οι Μη Εγγεγραμμένοι βουλευτές (βουλευτές που δεν συγγενεύουν με καμία πολιτική ομάδα) αποσπούν 40 έδρες (ποσοστό 5,33%). Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο ήταν 33.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν ποσοστό 5,19% και 39 έδρες (έναντι 57 το 2009), η Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας 4,39% και 33 έδρες (έναντι 31 το 2009).

Πύρρειος νίκη για το ΕΛΚ στο Στρασβούργο

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΟΥΛΤΣ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές, με ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» έγραψε ο Γιούνκερ.

Ωστόσο, και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ταυτόχρονα αισιόδοξος για την προεδρία της Κομισιόν δεδομένης της επίδοσης της πολιτικής ομάδας.

Για πρώτη φορά η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα κριθεί από τη δύναμη των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου -το μοναδικό εκλεγμένο και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.