ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ

Aυστηρό μήνυμα έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα.

Παράλληλα, προειδοποιεί την Άγκυρα ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής της πορείας.

Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαίωσε τη δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης». «Υπό τις παρούσες συνθήκες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», καταλήγει η δήλωση.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που είχε και το συντονισμό της διαπραγμάτευσης από κυπριακής πλευράς, δήλωσε ότι από την αρχή προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες μέσα από πεδία που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Άγκυρας. Ένα από αυτά είναι και η ΕΕ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τα σημερινά συμπεράσματα σε επίπεδο 28 ηγετών προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.