H Γερμανία δεν δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί βγαίνουν κερδισμένοι από την ευρωκρίση, η οποία έχει «γονατίσει» πολλές χώρες του ευρώ.
Την ώρα που οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών το πλεόνασμα στο γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, θετική είναι επίσης η πορεία τόσο των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, όσο και της ανεργίας.
Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Γερμανία κερδίζει από τα προβλήματα άλλων χωρών και αναφέρουν ως παραδείγματα το ασθενές ευρώ που ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές ή τις κακές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αυξήσει κατά πολύ τη ζήτηση για ομολόγα του γερμανικού δημοσίου. Εκτός αυτού τονίζεται ότι αν ξεπεραστεί η κρίση, τότε οι χώρες που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια θα επιστρέψουν όσα δανείστηκαν μαζί με τόκους. Και επειδή η Γερμανία δίνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα στην ΕΚΤ, το EFSF και τον ESM θα εισπράξει δισεκατομμύρια.
Η γερμανίδα οικονομολόγος Χάικε Γέμπκες ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη της κρίσης: «Η Γερμανία θεωρείται σίγουρο λιμάνι και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον για γερμανικά ομολόγα. Για αυτό μειώθηκαν και τα επιτόκια. Με τα έσοδα από τα επιτόκια, το δημόσιο καλύπτει το κόστος των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους».
Έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους
Διαφορετική άποψη έχει ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι, ο οποίος ερμηνεύει την αύξηση της ζήτησης για γερμανικά ομόλογα με την διαφυγή κεφαλαίων από τις χώρες της κρίσης. «Το όποιο κέρδος για τη Γερμανία όμως χάνεται διότι η Γερμανία δίνει μετά τα χρήματα στο μηχανισμό στήριξης», λέει ο οικονομολόγος. Θεωρεί μάλιστα ότι η ερώτηση αν η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την κρίση έχει μια λανθασμένη οπτική γωνία:
«Οι άλλες χώρες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους και αντιμετώπισαν ακόμα και φούσκες στην αγορά ακινήτων. Οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν στις οικοδομικές εργασίες είναι και αυτές υπερχρεωμένες. Οι πολίτες ξόδευαν υπερβολικά πολλά χρήματα, το ίδιο και το δημόσιο. Και τώρα τα χρήματα αυτά κάπου πρέπει να βρεθούν».
Για τον Γιόαχιμ Σταρμπάτι ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του ευρώ είναι ότι εντός της ευρωζώνης υπάρχουν δύο ομάδες χωρών:
«Η μια που θα έπρεπε να υποτιμήσει και η άλλη που θα έπρεπε να υπερτιμήσει το νόμισμά της. Και όσο διατηρούμε στο ευρώ σε χώρες που θα έπρεπε να είναι σε θέση να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, δεν θα καταφέρουν ποτέ να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους».
Πηγή: Deutsche Welle