ΕΦΟΡΙΑ – ΑΚΙΝΗΤΑ: Καμία παράταση για το Ε9 μετά τις 15 Σεπτεμβρίου

[UPD] Καμία παράταση δε θα υπάρξει μετά τη 15η Σεπτεμβρίου για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 των φυσικών προσώπων, όπως κατέστησε σαφές ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Ήδη 100.000 δηλώσεις κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν πριν την εκκαθάριση του φόρου.
Ηλεκτρονικά υποχερούται να υποβάλουν δήλωση για το 2013 τα φυσικά πρόσωπα που το 2012 είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, όσοι έχουν αγροτεμάχια ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα (γήπεδα), αλλά και τα νομικά πρόσωπα.
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από τους 4.000 φορολογούμενους που κλήθηκαν για έλεγχο, 600 βρέθηκαν με πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, με ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων.
Νέα δήλωση Ε9 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου – Yποβάλλουν όσοι είχαν μεταβολή περιουσιακής κατάστασης

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2013 προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι η δήλωση αυτή υποβάλλεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου κατά το προηγούμενο έτος.

“Ειδικά για το έτος 2013, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις (άρ.19 ν. 4110/2013), οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, μέχρι 15.9.2013, την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (“Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9″) , προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν” επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Νέα δήλωση Ε9 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου – Τα στοιχεία που θα συμπληρώσετε

Νέα δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν 6 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανεξάρτητα απ’ το εάν οι ιδιοκτήτες συμπλήρωσαν ή όχι το νέο Ε9 το 2012 καλεί τώρα όλους να συμμετάσχουν στη νέα απογραφή συμπληρώνοντας και πάλι ηλεκτρονικά, μέσω του Taxisnet, και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου νέα δήλωση στοιχείων του ακινήτου τους

Το νέο έντυπο απαιτεί τη δήλωση περισσότερων στοιχείων στο πλαίσιο της απογραφής των ακινήτων.

Στη νέα δήλωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμπληρώσουν:

Τον δωδεκαψήφιο αριθμό του εθνικού κτηματολογίου, εφόσον έχουν και υπάρχει
Τον αριθμό παροχής ρεύματος εάν υπάρχει
Την επιφάνεια της κατοικίας
Την επιφάνεια αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων, επαγγελματικών χώρων ή άλλων κτηρίων της κατοχής τους
Τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχιο
Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης
Το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου
Το πλήθος των προσόψεων κάθε ακινήτου

Στόχος είναι η Εφορία να έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογουμένου εν όψει της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα και την κατάρτιση του περιουσιολογίου.