Είμαι καταθέτης. Έχω μετοχές CPB και Κύπρου. Έχω χαρτοφυλάκιο στην Επενδυτική Τράπεζα. Τι κάνω τώρα;

vasilis_valamvanos

 

ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ – ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;

 

ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Μη σας πιάνει πανικός από τις δηλώσεις και τις διαψεύσεις του ενός και του άλλου Ευρπαίου η Έλληνα αξιωματούχου.

Η Ελλάδα, μετά και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, κάθε άλλο παρά υπερτροφικό τραπεζικό τομέα έχει. Αλλά και το σύνολο των καταθέσεων, ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ του ΑΕΠ. Θυμίζουμε ότι η Κύπρος είχε 14,5 δις ΑΕΠ και 70 σχεδόν δις καταθέσεις!  Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι  135 δισεκατομμύρια. Το 94% αυτών των λογαριασμών έχουν υπόλοιπα κάτω από 10.000 ευρώ. Το σημαντικό είναι, ότι από αυτούς τους λογαριασμούς,  10χίλιαρο έχει μόλις το 5%, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ποσά κάτω από  2000 ευρώ!  Έλληνες με καταθέσεις πάνω  από 100.000 ευρώ είναι μόλις 60.000, που έχουν στην κατοχή τους 110 χιλιάδες βιβλιάρια καταθέσεων. Από αυτούς θα σωθεί η χώρα και θα ελαφρυνθεί η Γερμανία βάζοντάς τους έκτακτο φόρο; Δε υπάρχει περίπτωση.

–  ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ  στην ευρωζώνη η εφαρμογή του μοντέλου «Κύπρος», ακόμα και αν δεχθούμε πως θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αυτό θα συμβεί ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ και εφόσον αποφασιστεί πως θα έχουμε ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αν κουρευτεί τότε το χρέος από το πρώτο δάνειο του μνημονίου κατά 30 δις, δε μπορούμε φυσικά να αποκλείσουμε την περίπτωση να κουρευτούν σε ένα ποσοστό μικρό και οι καταθέσεις, προκειμένου ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και γενικά των  χωρών που μας δάνεισαν.

ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  “ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ”  ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ;  Απάντηση: Ναι, έχουμε!  Στο μοντέλο «Κύπρος» που υποτίθεται θα εφαρμοστεί και εδώ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ και όχι ανά πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα λογαριασμό 200.000 ευρώ, καλό είναι, για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, να τον σπάσουμε στα δύο. Επίσης, αν μια οικογένεια έχει σε 4 ονόματα ένα λογαριασμό 200.000 ευρώ, καλό είναι να τον σπάσει στα 4 ή έστω στα 2 προκειμένου να είναι ήσυχη ότι αν επιβληθεί το μοντέλο «Κύπρος» δε θα την αφορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Δεν πρέπει να συγχέουμε την εγγύηση που σήμερα δίνει το ελληνικό Δημόσιο για  καταθέσεις μέχρι 100.000 ανά άτομο με τη «γραμμή άμυνας» που αναφέρεται παραπάνω.  ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΝΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΓΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ. Καμία εγγύηση δε υπάρχει αν χρεοκοπήσει και το ίδιο το Δημόσιο.

– Άρα, αν και εφόσον η Ελλάδα κινδυνέψει, κανένας δε μπορεί να απαγορεύσει σε ένα Eurogroup να επιβάλει έκτακτο φόρο στις καταθέσεις ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.

Στην περίπτωση δε αυτή, ΟΥΤΕ ΟΙ 100.000 ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΓΜΑ. Για τη σωτηρία της χώρας, άρα και για τη σωτηρία των ίδιων των καταθετών από την ολική απώλεια του κεφαλαίου τους, η επιβολή έκτακτου φόρου μπορεί να αφορά οποιοδήποτε ποσό κατάθεσης. Όπως είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, το πρώτο σενάριο ( που ήταν χίλιες φορές καλύτερο όπως αποδείχθηκε) που πέρασε από το EUROGROUP, προέβλεπε έκτακτο φόρο 6,75% σε καταθέσεις από το πρώτο ευρώ.

 

ΕΙΜΑΙ ΜΕΤΟΧΟΣ CPB – ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ – Έχω χαρτοφυλάκιο στην Επενδυτική Τράπεζα ή στην Κύπρου – ΤΙ ΚΑΝΩ;

Ερωτήσεις- απαντήσεις για  τους  μετόχους CPB (Λαικής) και Τράπεζας Κύπρου ή τους πελάτες Επενδυτικής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου σχετικά με την τύχη τόσο των μετοχών, όσο και του συνολικού χαρτοφυλακίου τους εάν αυτό βρίσκεται στις παραπάνω εταιρείες.

–  Είμαι κάτοχος μετοχών της Cyprus Popular Bank (πρώην ΛΑΙΚΗ η MPB) Στην περίπτωση που αυτές διαγραφούν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, τι σημαίνει αυτό για μένα;

«Οι έως τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν προς αυτή την εξέλιξη: Μη επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της CPB ούτε στο ελληνικό αλλά ούτε και στο χρηματιστήριο της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, με βάση όσα πρόκειται να ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και η εταιρεία, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί κάτι ως αντάλλαγμα (π.χ. ομόλογα που συνδέονται με το φυσικό αέριο) ή και όχι. Σε βάθος χρόνου και μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Bad Bank, υπάρχει η πιθανότητα αποζημίωσης μερικώς και με εξαιρετικά μικρή πιθανότητα ολικώς».

Είμαι κάτοχος μετοχών της τράπεζας Κύπρου. Διατρέχω κάποιον «κίνδυνο»; Κινδυνεύω να «χάσω» τους τίτλους μου υπό συγκεκριμένες εξελίξεις και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Οσον αφορά στους τίτλους, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αλλά και εκτιμήσεις παραγόντων της κεφαλαιαγοράς, η επιστροφή στο χρηματιστηριακό ταμπλό -τόσο του Χ.Α. όσο και του ΧΑΚ- των τίτλων της Cyprus Popular Bank είναι περίπου απίθανη.

«Διατρέχεις τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν που διατρέχεις ως μέτοχος σε οποιαδήποτε μετοχή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, σχετικά με τον τρόπο που θα ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα, δεν μπορεί να είναι σίγουρο το οποιοδήποτε σενάριο που αφορά στις μετοχές. Στην περίπτωση του κουρέματος και ανταλλαγής με μετοχές, αυτές οι μετοχές θα αποτελέσουν νέα κατηγορία τίτλων, ξεχωριστή από την κατηγορία μετοχών που σήμερα διαθέτουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι».

–  Eστω ότι είμαι πελάτης της Επενδυτικής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου, έχω δηλαδή εκεί το χαρτοφυλάκιό μου ή μέρος αυτού. Εάν μία ή και οι δύο εταιρείες αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, εγώ τι πρέπει να κάνω; Θα μεταφερθεί αυτομάτως το χαρτοφυλάκιό μου στο νέο αγοραστή; Χρειάζονται κινήσεις από πλευράς μου;

«Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχει μερίδα στο ΣΑΤ της ΕΧΑΕ  ή στο ΣΑΤ του ΧΑΚ οι μετοχές του χαρτοφυλακίου σας είναι στο όνομά σας και δεν κινδυνεύουν από το τυχόν default ή πώληση του χειριστή της μερίδας. Αν πάψει να υπάρχει ο χειριστής, θα υπάρξει ενημέρωση από την αρμόδια αρχή για το τι θα πρέπει να γίνει για να συνεχίσετε απρόσκοπτα με το νέο χειριστή. Η μερίδα δεν ανήκει στην όποια τυχόν πτωχευτική περιουσία του χειριστή και γι΄αυτό δε χάνεται ποτέ. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί η ουσιαστική σημασία του ότι στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο τηρείται σε επίπεδο τελικού επενδυτή (Direct Holding σύστημα) σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες όπως στην Αγγλία και την Αμερική. Εκεί, είναι πιθανό η τήρηση να γίνεται μέσω Omnibus accounts στο όνομα της τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να πάρει πολύ χρόνο -και με αμφίβολο αποτέλεσμα- το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών (το να βρεθεί δηλαδή ο τελικός δικαιούχος σε τέτοιο περιβάλλον, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Lehman ή της MF Global που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα οι σχετικές διαδικασίες κατοχύρωσης των δικαιούχων από τον εκκαθαριστή). Επιστρέφοντας στη συγκεκριμένη ερώτηση, το χαρτοφυλάκιο διατηρείται ανεξαρτήτως νέου ιδιοκτήτη ή νέου αγοραστή. Συνεχίζει να παραμένει στο όνομά σας και μπορεί να μεταφερθεί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε χειριστή, με διαφανείς και απόλυτα κατοχυρωμένες νομικά διαδικασίες».


– Eστω ότι είμαι πελάτης της Επενδυτικής Τράπεζας ή της τράπεζας Κύπρου, έχοντας εκεί το χαρτοφυλάκιό μου ή μέρος αυτού. Εάν κάποια από τις παραπάνω δύο εταιρείες κλείσει, ποια είναι η αντίστοιχη απάντηση όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιό μου; Κινδυνεύω να το χάσω;

«Υπάρχει αυτόματη διαδικασία, βάσει της οποίας το χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό. Η όποια κατάσταση του μέλους δεν επηρεάζει την ιδιοκτησιακή σχέση του χαρτοφυλακίου, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα απώλειας χαρτοφυλακίων πελατών».