Εγκύκλιος-ΣΟΚ για τα εργασιακά-Τι γίνεται με μισθούς, υπερωρίες, αποζημιώσεις

Έρχονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις συνολικές αμοιβές των εργαζομένων, στο ωράριο εργασίας, και στις αποζημιώσεις.

 

Αυτά προβλέπονται  με την εφαρμοστική εγκύκλιο για τα εργασιακά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  ΑΠΕ, η εγκύκλιος έχει ήδη αποσταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών και πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών καθορίζονται έως τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως εξής:

α) Για τους ηλικίας 25 ετών και άνω, ορίζεται για τους υπαλλήλους κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ.

β) Για τους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.

Οι ωριμάνσεις εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά η καταβολή τους αναστέλλεται, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Ολες οι αλλαγές στις υπερωρίες

Αλλαγές επέρχονται και στο θέμα των υπερωριών. Καταργείται η προέγκριση των υπερωριών, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους.

Μέχρι τώρα, για υπερωρίες «κατ’ εξαίρεση», δηλαδή χωρίς προέγκριση, ο εργοδότης κατέβαλε ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%, ενώ για τις υπερωρίες με προέγκριση η προσαύξηση ήταν 40%.

Η διάκριση αυτή καταργείται και η προσαύξηση για όλες τις υπερωρίες θα είναι στο εξής 40%.

Η 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί και σε εξαήμερο

Σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα, ενώ η εβδομαδιαία 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί από τον εργοδότη σε εξαήμερο αντί για πενθήμερο χρόνο εργασίας.

Oι αλλαγές με τις  αποζημιώσεις

Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες, ενώ για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, Όσοι έχουν έως τις 12-11-2012 συμπληρώσει 17 έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη, εκτός της προβλεπόμενης κατά τα ανωτέρω αποζημίωσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους, οποτεδήποτε και αν απολυθούν, δικαιούται, επιπλέον αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς, χωρίς ο μισθός αυτός να ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.

 

Τι γίνεται με τα οικογενειακά επιδόματα

Σε ότι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μπορούν από 12/11/12 να διακόψουν την καταβολή του επιδόματος, το οποίο αναλογεί στο 10% του μισθού των εργαζομένων που το λαμβάνουν.

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, θα συνεχίσουν την καταβολή του επιδόματος.

Το οικογενειακό επίδομα είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν και οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει κλαδικές ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν το συγκεκριμένο επίδομα, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις δεν υποχρεούνται, αλλά «δύνανται να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι όροι των συμβάσεων μπορούν να αλλάξουν με νέα συλλογική ή και ατομική σύμβαση, όμως όλοι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό που ορίζεται από το νόμο.