Εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας

Οι αρχές του Τέξας προχώρησαν την Πέμπτη στην εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για βιασμούς και δολοφονίες κοριτσιών και νεαρών γυναικών.
Ο 55χρονος θανατοποινίτης, Άντονι Σορ, είχε βασανίσει και σκοτώσει τα θύματά του χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια περιστροφικά κολάρα στραγγαλισμού. Ο Σορ, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «tourniquet killer» («ο δολοφόνος με το τουρνικέ»), εκτελέστηκε με τη χορήγηση θανατηφόρων ουσιών ενδοφλεβίως σε φυλακή στο Χάντσβιλ, βόρεια του Χιούστον.
Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ το 2018 και για την 546η στο Τέξας από το 1976, όταν το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποκατέστησε τη δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών. Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει εκτελέσει περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη στη χώρα.
Η σύλληψη του Σορ έγινε οκτώ χρόνια μετά τον τελευταίο γνωστό φόνο που είχε διαπράξει: το DNA του βρέθηκε στα νύχια της Ντέινα Σάντσες, μιας έφηβης 16 ετών που είχε βασανίσει και δολοφονήσει το 1995. Ο Άντονι Σορ είχε επίσης δολοφονήσει ένα κοριτσάκι 9 ετών, μια 14χρονη έφηβη και μια νεαρή γυναίκα 21 ετών, ενώ ζούσε μια -φαινομενικά – φυσιολογική ζωή, δουλεύοντας, μεγαλώνοντας τις κόρες του και παίζοντας μουσική σε τζαζ κλαμπ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ομολόγησε την ενοχή του για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον των δύο από τις κόρες του και έτσι η αστυνομία πήρε δείγμα του DNA του.
Χρόνια αργότερα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το γενετικό του υλικό ταυτιζόταν με αυτό που είχαν συλλέξει από τα νύχια θυμάτων δολοφονιών όπως η Σάντσες και η Μαρία δελ Κάρμεν Εστράδα. Ο Σορ παραδέχθηκε ότι διέπραξε τα εγκλήματα αφού συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2004.