Εντολή Πιτσιλή: Να ελεγχθούν μέσα σε 48 ώρες όσοι Έλληνες εμπλέκονται στα Paradise Papers

 

Να ελεγχθούν μέσα σε 48 ώρες όσοι Έλληνες εμπλέκονται στα Paradise Papers έδωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Ο κ.Πιτσιλής συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη αργά το απόγευμα της Δευτέρας και επεσήμανε στα στελέχη του ότι θέλει να γνωρίζει εάν οι εμπλεκόμενοι της δικηγορικής εταιρίας Appleby έχουν φορολογικές παραβάσεις.

Μέσα στα 13,5 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιλαμβάνουν στοιχεία για 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις, υπάρχουν και περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Mεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα Paradise Papers, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και Ελληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Υπάρχουν επίσης  offshore  εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.

Εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα. Συνολικά 6.000 έγγραφα περιέχουν τη λέξη «Ελλάδα» σε 13 φορολογικούς παραδείσους. Η πλειονότητα των διευθύνσεων, οι οποίες είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες, εντοπίζονται  γεωγραφικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.