Επικουρικές συντάξεις: Αυτά είναι τα 9 Ταμεία που θα δουν μείωση 10% το 2015

Mε δήλωσή του στα «Νέα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καποτάς προβλέπει ότι η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις (πέραν του 5,2% που έγινε από 17/1/2014) θα είναι της τάξεως του 10%.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στοιχεία του εννιαμήνου 2014 «φωτογραφίζουν» πιο δυσοίωνη την κατάσταση για το 2015 με τις εισφορές στο 1,5 δισ. ευρώ και τις παροχές στα 2,15 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εννιαμήνου στο ΕΤΕΑ κλείδωσε στα 305 εκατ. ευρώ και για το 2015 φαίνεται να κλείνει στα 350 εκατ. ευρώ.

Παρά τη χρηματοδότηση του Ταμείου από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) διαφαίνεται μεγάλο έλλειμμα για το επικουρικό.

«Με δεδομένα τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του Ταμείου και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η μείωση των επικουρικών συντάξεων για το 2015 εκτιμάται πάνω από 10% παρατηρεί ο κ. Καποτάς.

Η μείωση που αναμένεται να έρθει από αρχές του 2015 αφορά στους συνταξιούχους που παίρνουν τη σύνταξή τους μέσω του ΕΤΕΑ. Δηλαδή ανήκουν στα εξής ταμεία:

-ΙΚΑ-ΤΕΑΜ
-ΤΕΑΔΥ
-ΤΕΑΥΕΚ
-ΤΑΔΚΥ
-ΔΕΗ
-ΟΤΕ
-ΕΛΤΑ
-ΕΥΔΑΠ
-Πρώην ΕΡΤ

Ο λόγος για το νέο «ψαλίδι» με βάση το άρθρο είναι τα ελλείμματα που έχουν διαπιστωθεί στα ταμεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού χρέους για τον νέο υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015, που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Επισήμως, από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση ωστόσο από την πλευρά της ΠΟΠΟΚΠ η μείωση θεωρείται δεδομένη.