Ευρωεκλογές 2014: Το αποτέλεσμα με το μάτι των οίκων Goldman Sachs, Nomura και Μorgan Stanley

 

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Η Goldman Sachs με σημείωμά της προς τους πελάτες της, τους προειδοποιεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο. Τρία σενάρια εκλογικού αποτελέσματος εξετάζει η NOMURA. H διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι παρά μόνο η πρώτη από μια σειρά πολιτικές δοκιμασίες τις οποίες προβλέπει για την Ελλάδα η Morgan Stanley.

 

 

 

Goldman SachsΗ Goldman Sachs με σημείωμά της προς τους πελάτες της, τους προειδοποιεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι τραπεζίτες της Goldman θεωρούν πως η Ευρωεκλογές αποτελούν ένα κομβικό σημείο αναφοράς για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και ενδέχεται -αν τα αποτελέσματα το ευνοούν- να προκληθεί πολιτικός κίνδυνος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σημείωμα: «Θα μπορούσε να απειληθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού αναλόγως των αποτελεσμάτων. Μία απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης προς το ΠΑΣΟΚ, τον μικρό εταίρο του συνασπισμού, σε επίπεδα κάτω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις (περίπου 6 %), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοικτή ερώτηση προς την τρέχουσα ηγεσία του κόμματος και την αποστασία των βουλευτών από το κόμμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ».

Μάλιστα η ανάλυση που κάνει, πηγαίνει σε ακόμα πιο βαθιά νερά της πολιτικής. Γι’ αυτό και σημειώνει ακολούθως:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία στο σημερινό κοινοβούλιο, μια τέτοια αποστασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για τις εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, το καλοκαίρι του 2016 . Μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, σε ποσοστά κοντά στο 30 % και σε διαφορά τουλάχιστον 3 % από τη Νέα Δημοκρατία, θα επέτρεπε στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιθυμούν μια επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε περίπτωση εκλογών, θα είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας αρκετά μεγάλης πλειοψηφίας για να σχηματίσει κυβέρνηση (ή να είναι το ισχυρότερο μέλος μια κυβέρνησης συνασπισμού).

Τι επίπτωση θα έχουν όλα αυτά στις αγορές; Τι θα συμβεί εάν και εφόσον τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την ελληνική πολιτική;

«Στην αρχή, θα οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια . Όμως , μεσοπρόθεσμα , αξίζει να θυμηθούμε ότι, σε αντίθεση με το 2010 και το 2011, η ζώνη του ευρώ έχει πλέον τη θεσμική υποδομή για να γλυτώσει την ευρεία βάση μετάδοσης του προβλήματος. Ετσι σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι μετάδοσης από την Ελλάδα θα περιοριστούν» αναφέρει σχετικά η Goldman Sachs.

Τούτου λεχθέντος, η GS υποστηρίζει , επίσης, ότι τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν συνεπάγονται υψηλή πιθανότητα για μια τέτοια εκδήλωση.

Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή μπορεί επίσης να είναι ένας καταλύτης για μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ένταξη στην κυβέρνηση απαιτεί μια μετατόπιση προς την μετριοπάθεια και ρεαλιστικές λύσεις πρώτα. Μια τέτοια αλλαγή θα εξαλείψει τους κινδύνους « ευρω- εξόδου» σε αυτό το στάδιο και θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που μειώνονται εκ νέου από το τρέχον επίπεδο του 6,8 % ( ποσοστά 10 ετών ).

 

 

Τα τρία σενάρια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη Nomura, είναι τα εξής:

Σενάριο Α: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη (άνω των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων) και/ή το ΠΑΣΟΚ τα πηγαίνει πολύ άσχημα (πέφτει κάτω από το 5-6%).

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση συνασπισμού θα συναντήσει σοβαρές πολιτικές δυσκολίες στη διαχείριση ενός τέτοιου αποτελέσματος, καθώς αυτό θα ερμηνευτεί σαν ένα ισχυρό σημάδι αλλαγής πολιτικής. Από την πλευρά της ΝΔ, θα υπονομεύσει τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά να τοποθετηθεί για να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του προγράμματος και θα δώσει το έναυσμα σε εσωκομματικές διαφωνίες, που θα καταστήσουν την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων στη Βουλή εξαιρετικά δύσκολη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Και αυτό γιατί εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει κεντρικά να παραμείνει στην κυβέρνηση, κανείς δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί τι θα κάνουν μεμονωμένοι βουλευτές (ειδικά εκείνοι που είναι αντίθετοι στον κ. Βενιζέλο). Επομένως, οι παραπάνω εξελίξεις θα απειλήσουν άμεσα την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του καλοκαιριού.

Σενάριο Β: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή (έως 2-3 ποσοστιαίες μονάδες) και το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει αξιοπρεπή ποσοστά (κοντά στο 6,5% ή και υψηλότερα).

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, θα επιτρέψουν τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να περιορίσουν τη ζημιά, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η ΝΔ θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι οι απώλειές της συνδέονται με τη “χαλαρή ψήφο” που συνήθως χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορούν να εμηνευτούν θετικότερα. Για το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση ποιο αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό, μια επίδοση 6-7%, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εικόνα στις δημοτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο κόμμα να παραμείνει στην κυβέρνηση, χωρίς να προκληθεί κάποια σοβαρή εσωτερική αποσταθεροποίηση. Αυτό θα ισχύσει ιδιαίτερα εάν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ μπορέσουν να κερδίσουν είτε στην περιφέρεια Αττικής ή στο Δήμο της Αθήνας στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Σενάριο Γ: Η ΝΔ καταφέρνει να προηγηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρή διαφορά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά ανάλογα του σεναρίου Β ή και καλύτερα.

Πρόκειται για το πιο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, το οποίο θα απομακρύνει την απειλή των πρόωρων εκλογών τουλάχιστον έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

Μία ισχυρή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα από 4 έως 6 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προβληματίσει τη Morgan Stanley, καθώς εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από έκθεση του οίκου Μorgan Stanley.

Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα γίνει ακόμα εφιαλτικότερο στην περίπτωση που συνοδευτεί από υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και παρόμοια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των δημοτικών.

Ωστόσο, η Morgan Stanley τονίζει πως η διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι παρά μόνο η πρώτη από μια σειρά πολιτικές δοκιμασίες τις οποίες προβλέπει για την Ελλάδα.

Σημειώνει πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015, αποτελεί έναν ακόμα μεγαλύτερο παράγοντα πολιτικού ρίσκου.