Ευ. Βενιζέλος: “Ετοιμαστείτε για εκλογές το Φθινόπωρο” – Αντάρτικο για τις απολύσεις

venizelos2Σε  ετοιμότητα θέτει το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος,  σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο, ενώ κάνει διακριτό το ρόλο του κόμματός του έναντι της ΝΔ και στηρίζει το αντάρτικο του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως κορυφαία εθνική πολιτική προτεραιότητα την αδιατάρακτη πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από την κρίση, σε σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά. 

Ως προς αυτό σημείωσε, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα, εν όψει, είναι η προεδρική εκλογή, γιατί κρίνει τη σταθερότητα της χώρας, την πορεία της διακυβέρνησης. 
Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τετραετία και η προσπάθεια να φτάσει έως το 2016, που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αφορά σε πρόσωπα, αλλά στην υποχρέωση των κομμάτων και των βουλευτών για σταθερότητα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για «εμφυλιοπολεμική λογική» και στον Αλέξη Τσίπρα ότι πηγαίνει στην Ευρώπη για να κάνει ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή καμπάνια κατά της χώρας. 

Ακόμα στηλίτευσε τις αναφορές περί «Τσιριμώκων» τονίζοντας ότι «αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω» και να υπάρξουν συνέργειες κατά το δυνατόν, με βάση και τα πέντε σημεία που είχε θέσει ο ίδιος, επί των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. 

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι που εξασφαλίζει -μετά και το μήνυμα των εκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και την ανασύνθεση της κυβέρνησης- το προοδευτικό πρόσημο, ότι εκείνο έχει αναδείξει κεντρικούς άξονες, όπως για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη, τη ρευστότητα και την απασχόληση, και πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκφράσει την εθνική ενότητα, να ξαναενώσει το έθνος. 

Υπογράμμισε δε ότι παραμένουν οι βασικοί στόχοι για συναίνεση, ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης για το χρέος, η υλοποίηση των πέντε σημείων, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τα κοινωνικά θέματα, η επιχειρηματικότητα, η ρευστότητα, κ.ά.

Ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα γενικά, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι και τα θέματα της διαθεσιμότητας μπαίνουν στο γενικότερο πλαίσιο για τις συζητήσεις και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αφορά και στη βιωσιμότητα του χρέους, τα δημοσιονομικά, και άλλα θέματα που η ίδια η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι θα μπορούσαν να τεθούν εκ νέου στην τρόικα (όπως πχ το πετρέλαιο θέρμανσης). 

Σημείωσε επίσης ότι «εμείς δεν αρνούμαστε τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουμε υπογράψει έως σήμερα, αλλά παράλληλα οφείλουμε να βελτιώνουμε την πορεία των πραγμάτων εκεί που δεν αποδίδουν», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις, όπου το υπάρχον πλαίσιο είναι ασφυκτικό και δεν δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν.

Ανέφερε ακόμα ότι το γεγονός πως επιτυγχάνονται οι στόχοι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα και ότι συνεπώς πρέπει να ολοκληρωθεί αδιατάρακτα η προσπάθεια.