Ευ.Βενιζέλος: Η χώρα θα πληρώσει τον μύθο του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Ένα μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό, είναι όλα στον αέρα”, είπε ο Ε.Βενιζέλος στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε ότι όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο «πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο». Είπε ότι βρισκόμαστε λοιπόν σε χειρότερο σημείο απ’ ό,τι βρισκόμασταν, αν και, όπως πρόσθεσε, μπορεί να γλιτώσαμε την καταστροφή, την ασύντακτη χρεοκοπία μετά από πέντε χρόνια κρίσης. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αρκεί να είναι πραγματική και την κάλεσε να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει άλλη εθνική στρατηγική πέραν αυτής που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.

«Η υπερήφανη διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε τρικ για λέξεις»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και πως η «υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρικ για λέξεις και προσχήματα». Εκτίμησε ότι «έγινε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό λάθος που μπορούσε να γίνει, άνοιξαν περιττά μέτωπα με όλες τις χώρες, σκηνοθετήθηκε ένα σόοου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρέσκεια».

«Από το σκληρό ροκ φτάσαμε σε λίγες εβδομάδες στο “μέιλ Βαρουφάκη-Κοστέλο”, φτάσαμε στην παράταση του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση. Το μνημόνιο το γράφει η κυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση της τρόικας» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, με διαπραγμάτευση επί της ουσίας, τις κόκκινες γραμμές της, να προχωρήσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή και να συνεχίσει στη βάση της συζήτησης για τη μετατροπή και του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό. «Αντί να κάνει αυτό η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει τις λέξεις» πρόσθεσε.

 

Ο Γ.Βαρουφάκης είναι συνέχεια στα ΜΜΕ…

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι απευθύνθηκε χτες στον λαό από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να λέει την αλήθεια και άσκησε κριτική για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που εξήγγειλε. Αναφερόμενος σε σημερινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε λόγο για έκτακτη εισφορά, για να σχολιάσει δηκτικά ότι αρχίζουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης «γιατί έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που του αρέσει να ακούει τη φωνή του», ενώ διερωτήθηκε «πότε προλαβαίνει να κάνει σχεδιασμούς όταν είναι συνέχεια σε ΜΜΕ». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον «μύθο» ότι «προχωράμε ενώ έχουμε μείνει εγκλωβισμένοι» και τον «μύθο» ότι «είμαστε αδέκαστοι αλλά δεν θέλουμε τη Βουλή». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης.

 

Σχετικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, είπε ότι είναι το πιο ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών και πως το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει με ενθουσιασμό. Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξεταστική επιτροπή διερεύνησης για τα μνημόνια: Για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση την περίοδο 2004-2009, για το πώς έγιναν οι χειρισμοί και υπό ποιές συνθήκες το 2009, πώς έγινε η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα, το μεγάλο κούρεμα και την αναδιάρθρωση, αλλά και τώρα, όπως πρόσθεσε, για το τι ήξερε ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, για το τι του είχε πει ο Ντράγκι, ο Γιούνκερ και η ΤτΕ πριν από τις εκλογές. «Για να δούμε», συνέχισε, «πού βρισκόταν η οικονομία πριν το 2009, τι έγινε με το μνημόνιο, με το μνημόνιο 2 και πώς πάμε τώρα με τα μάτια κλειστά στο μνημόνιο 3»…