Ζευγάρι οδοντιάτρων έβγαλαν στο εξωτερικό 13 εκατ. που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν – Λίστα Λαγκάρντ

 

Από τους ελέγχους ατόμων τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ,  οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν σε 80 μόλις άτομα  φοροδιαφυγή 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα εμβάσματα των προσώπων τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 με κατεύθυνση την Ελβετία, την Κύπρο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς.

Οπως αναφέρει το «Βήμα», πρόκειται για μία λίστα με ονόματα που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία 38.892.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες διαφορές φτάνουν έως και τα 2 εκατομμύρια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μόνο ζεύγους, οδοντίατρος και επιχειρηματίας εισαγωγών, για τους οποίους εντοπίζεται φοροδιαφυγή που φτάνει τα 13 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». Το εν λόγω ζευγάρι, που κατοικεί στα νότια προάστια, με τις μεγάλες καταθέσεις που εμφανίζονταν στη λίστα Λαγκάρντ, είχε ξεχάσει να δηλώσει στην εφορία εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για μία δεκαετία, από το 2002 έως το 2012, δεν είχαν δηλώσει περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ.

Η φοροδιαφυγή για τον οδοντίατρο σύζυγο φτάνει τα 8.822.758 ευρώ, ενώ η εταιρεία της συζύγου φοροδιαφεύγει για μία δεκαετία σε ποσό 4.589.281 ευρώ. Αμφότεροι πάντως τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τόσο αυτά τα ποσά, όσο και τις προσαυξήσεις.

Από τους συγκεκριμένους το ελληνικό δημόσιο περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ, με τις προσαυξήσεις. Σύντομα οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ασκηθεί εναντίον τους κακουργηματική δίωξη.

 

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ PROTOTHEMA.GR

Ένα από τα ονόματα που θα ανακοινωθεί  θα είναι του Κωνσταντίνου  Ν. που χαρακτηρίζεται «χρυσός οδοντίατρος της Γλυφάδας». Ο ίδιος έχει στην κατοχή του, από κοινού με τη σύζυγο του, η οποία είναι οδοντοτεχνίτης και μια εταιρία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ εμφανίζεται με μηδενικό υπόλοιπο στη λίστα Lagarde, οι έλεγχοι ανακάλυψαν «κρυφά» εισοδήματα συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ.  Ο πολύ γνωστός οδοντίατρος της Γλυφάδας κατέχει πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και μια Porsche.

Την ίδια ώρα, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς από το ΣΔΟΕ και οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους της χώρας.
Μετά την καταγραφή των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, των εισοδημάτων που δήλωναν τα τελευταία 10 χρόνια και των τραπεζικών τους λογαριασμών, όσοι έχουν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής καλούνται άμεσα να δικαιολογήσουν τα εισοδήματα τους.

Οι «διαδρομιστές»

Ανάμεσα στους μεγαλοδικηγόρους ήταν γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίων και όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα κυρίως σε μεγάλες δίκες.
Οι άνδρες του Σώματος στόχευσαν σε πολλούς δικηγόρους, τους λεγόμενους «διαδρομιστές», δηλαδή εκείνους που βρίσκουν πελάτες της τελευταίας στιγμής, κυρίως στα αστικά δικαστήρια.  Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» με τους δικηγόρους που έπαιξε το ΣΔΟΕ επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις τόσο για τους αξιωματούχους του Σώματος αλλά και για τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Το ΣΔΟΕ δεν προλάβαινε να «ανακαλύπτει» πολυτελή σπίτια σε Αθήνα και σε κοσμικά νησιά, εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εμβάσματα υψηλών ποσών που είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 έως το 2013. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας άνδρες του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν πολλαπλούς ελέγχους σε γνωστά δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της περιφέρειας συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι 400 δικηγόροι έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή από 500.000 έως 10.000.000 ευρώ έκαστος, ενώ τους έχουν επιβληθεί (ή θα τους επιβληθούν) πρόστιμα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους δικηγόρους έχουν προχωρήσει σε αγορές πολυτελών ακινήτων στην Αθήνα αλλά και σε κοσμικά νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Τζια.

Στο στόχαστρο δικηγόροι και για τα γραμμάτια προείσπραξης 

Υψηλή παραβατικοτητα υπάρχει, μεταξύ άλλων, στους ποινικολόγους γεγονός που έχει εντυπωσιάσει τους άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται: 
– Δύο πολύ γνωστοί καθηγητές του πανεπιστήμιου της Αθήνας που έχουν αναλάβει μεγάλες ποινικές υποθέσεις.
– Δικηγόρος που εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ το διάστημα 2010-2012 χωρίς να το δηλώσει ποτέ στην εφορία, ενώ δεν κατάφερε ούτε να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους στο λογαριασμό του με νόμιμα παραστατικά.
– Γνωστός δικηγόρος που δήλωνε 20.000-30.000 ευρώ κατ’ έτος αλλά βρέθηκε με λογαριασμούς 4,2 εκατ. ευρώ. 

Εκτός από το αδίκημα της φοροδιαφυγής υπάρχει το ενδεχόμενο οι εν λόγω δικηγόροι να δικαστούν ακόμα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση έχουν μπει περίπου 1.000 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην υπόθεση «ανύπαρκτα γραμμάτια προείσπραξης».