Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν αλλάζουν – Θα εφαρμόζονται όμως …ευέλικτα

Με τους 28 επιτρόπους που επέλεξε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να περιμένουν την τελική έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα στη σχετική ψηφοφορία και την ανάληψη των καθηκόντων από την καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Νοεμβρίου.

Επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων ήταν οι βασικές δεσμεύσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενόψει της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της νέας Κομισιόν.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν, αλλά θα εφαρμόζονται με κάποιο βαθμό ευελιξίας, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ ενώ συνεχίζεται η έντονη διαμάχη με Ιταλία και Γαλλία που έχουν διαμηνύσει πως δεν θα σεβαστούν τους κανόνες για μείωση των ελλειμμάτων.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των επενδύσεων. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ και προσέθεσε ότι στο επίκεντρο θα τεθούν επενδύσεις που στοχεύουν στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και οι οποίες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.