ΗΠΑ: Παγκόσμιος ηγέτης και στην Ενέργεια – Γεωπολιτικές αναταράξεις

Έως τα τέλη της δεκαετίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θα έχουν σχεδόν απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ξένου πετρελαίου και αερίου, με τις οποίες καλύπτουν σήμερα σχεδόν το 20% των ενεργειακών τους αναγκών. Ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι  η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, ωθεί τη χώρα προς την ενεργειακή αυτάρκεια.

«Οι ενεργειακές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικές και οι επιπτώσεις τους θα γίνουν αισθητές πέρα από τη Βόρειο Αμερική και τον ενεργειακό κλάδο», αναφέρει στην έκθεσή του ο IEA.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εισήγαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, δεν θα εισάγουν τίποτε από εκεί μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, τόσο με τα βιοκαύσιμα όσο και με τη χρήση μη συμβατικών μεθόδων εξόρυξης, όπως το αμφιλεγόμενο fracking, προστέθηκε η εισαγωγή των μέτρων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας καυσίμου στις μεταφορές, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Ο IEA «βλέπει» δραστική μείωση των εισαγωγών από τα 10 εκ. βαρέλια σε 4 εκ. βαρέλια την ημέρα, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA, η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 10 εκ. βαρέλια τη μέρα έως το 2015 και στα 11,1 εκ. έως το 2020, για να μειωθεί στα 9,2 εκ. βαρέλια ημερησίως έως το 2035. Στη Σαουδική Αραβία, η παραγωγή θα διαμορφώνεται στα 10,9 εκ. βαρέλια το 2015, στα 10,6 εκ. το 2020, ενώ θα σημειώσει νέα αύξηση – στα 12,3 εκ. βαρέλια- έως το 2035.