ΗΠΑ: Συνελήφθη και θα απελαθεί ακτιβιστής που βοηθά μετανάστες

Ο ακτιβιστής Ράβι Ράγκμπιρ, πρόκειται να απελαθεί προς το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, χώρα την οποία εγκατέλειψε πριν από 25 χρόνια, ένα ακόμη δείγμα της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο Ράβι Ράγκμπιρ, που είναι παντρεμένος με μια Αμερικανίδα δικηγόρο και είναι διευθυντής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προασπίζεται τα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών, της New Sanctuary Coalition, συνελήφθη όταν παρουσιάστηκε στην αστυνομία για το ετήσιο ραντεβού του.

Οδηγήθηκε στη φυλακή με ασθενοφόρο, έπειτα από μια αδιαθεσία που είχε, σύμφωνα με τη Ντόνα Σάπερ, πάστορα στην εκκλησία Βαπτιστών της Ουάσινγκτον που του προσέφερε χώρο για να εργάζεται.

Δεκάδες υποστηρικτές του περικύκλωσαν το ασθενοφόρο φωνάζοντας «Ράβι! Ράβι!» με την ελπίδα να το εμποδίσουν να προχωρήσει.

Ο Ράγκμπιρ θα απελαθεί «διότι οι αλλοδαποί παραβάτες αποτελούσαν πάντα προτεραιότητα» της υπηρεσίας μετανάστευσης της αστυνομίας, όπως δήλωσε η Ρέιτσελ Γιονγκ Γίου.

«Έχει εξαντλήσει όλες τις ευκαιρίες του να ασκήσει έφεση και θα παραμείνει στη φυλακή ως τη μεταφορά του στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο», πρόσθεσε.

Η σύλληψη του Ράγκμπιρ είναι μία ακόμη ένδειξη μιας προτεραιότητας του Τραμπ: ολοένα και περισσότεροι μετανάστες που είχαν λάβει κάποιο καθεστώς παραμονής, είχαν φτιάξει τη ζωή τους στις ΗΠΑ και κάποτε παραβίασαν τον νόμο, κινδυνεύουν πλέον με απέλαση.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε εντείνει τη μάχη της κατά των παράτυπων μεταναστών και είχε απελάσει 2,5 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ, σε διάστημα 8 ετών, όμως είχε δώσει προτεραιότητα σε όσους είχαν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Η σύλληψη του Ράγκμπιρ έγινε μετά τις νέες ανακοινώσεις του Τραμπ για τον περιορισμό της μετανάστευσης: περίπου 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ κινδυνεύουν να απελαθούν από το 2019 αφού ήρθη το ειδικό καθεστώς προστασίας που τους είχε δοθεί.

«Ο Ράβι είναι ένας καλός άνθρωπος, πατέρας, σύζυγος που νοιάζεται περισσότερο για τους άλλους απ’ ό,τι για τον εαυτό του», δήλωσε η Αλίνα Ντας, δικηγόρος του στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης που οργανώθηκε για να τον στηρίξει μετά τη σύλληψή του. Η σύζυγός του και η κόρη του, και οι δύο Αμερικανίδες πολίτες, «είναι συντετριμμένες».

Ο Ράγκμπιρ έφτασε στις ΗΠΑ νόμιμα πριν από 25 χρόνια και έλαβε πράσινη κάρτα. Όμως το 2001 όταν εργαζόταν σε μια εταιρεία που παρείχε στεγαστικά δάνεια, καταδικάστηκε για τραπεζική απάτη.
Έπειτα από τρία χρόνια δικαστικών μαχών, εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών.