Ηλίας Μπαρμπαλιάς: Έφυγε στα 68 του – Φτωχότερος ο χώρος της αρχιτεκτονικής

 

Ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς «έφυγε» προχθές το βράδυ, σε ηλικία 68 ετών, αφού δεν κατάφερε να νικήσει την ασθένεια στο αίμα που τον ταλαιπωρούσε εδώ και πολλά χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα ο «αρχιτέκτονας των αισθήσεων» νοσηλευόταν με πνευμονία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων, αλλά ο αδύναμος οργανισμός του δεν άντεξε.

Στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν η σύζυγός του Μπουμπού, με την οποία ήταν μαζί από το 1971, και τα τρία παιδιά τους, ο Γιώργος με τη σύζυγό του Ναταλία Μουνδρέα, η Ελενα με τον άνδρα της Γιάννη Σαρακάκη και η μικρή της οικογένειας, η Φαίη, με τον άνδρα της Γιάννη Μάνεση.

 

Η καριέρα του

Πριν από 43 χρόνια ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και οικονομολόγος Ηλίας Μπαρμπαλιάς ίδρυσε την εταιρία του. Στην πορεία της έχει να επιδείξει αρτιότητα και πρωτοτυπία σχεδιασμού, διεθνές και ελληνικό πελατολόγιο και ποιοτικά έργα που η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Από το 1972 έως και το 1973 η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησης, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής, ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών στην ίδια περιοχή, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κατασκευή πρωτοποριακών για την εποχή μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων με διαρρυθμισμένους εξωτερικούς χώρους, γνωστά ως «Studio 1, 2, 3, 4, 5», στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.

Το 1980, χρονιά-σταθμός για την επιχείρηση, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό τμήμα που εστίασε σε επαγγελματικά κτίρια υψηλών προδιαγραφών μεικτής, εμπορικής και γραφειακής χρήσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τουριστικές αναπτύξεις σε νησιά. Επίσης εξειδικεύτηκε στην ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων παρουσιάζοντας πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνικές. Το πιο γνωστό έργο του στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι το Ινστιτούτο Θερβάντες, επί της οδού Μητροπόλεως.

Την περίοδο 1993-1994 ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς παρέθεσε πολλαπλές συνεντεύξεις με θέμα την ανάγκη αναβάθμισης του αθηναϊκού κέντρου. Επισήμανε τη σπουδαιότητα της φύτευσης των ταρατσών των κτιρίων, προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο της πρωτεύουσας, λέγοντας χαρακτηριστικά «η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει από τις ταράτσες της», της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων για τη δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού περιπάτου και της βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.