Ηριάννα – Περικλής παραμένουν στη φυλακή! – Άλλαι αι βουλαί της κοινωνίας, άλλαι των δικαστών

Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής για την Ηριάννα και τον Περικλή.Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησαν επεισόδια με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία φώναζαν συνθήματα κατά των δικαστών «Ρουφιάνοι δικαστές» και πετούσαν καρέκλες και μπουκάλια πάνω στους αστυνομικούς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, αλλά τελικά οι αστυνομικοί τους απώθησαν με τα κράνη και τις ασπίδες από την αίθουσα.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΟΣΥΝΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

«Σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» καλεί ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να απορρίψει τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που έχει επιβληθεί στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «δυσάρεστη έκπληξη» το πρώτο δικαστικό «όχι» στην αποφυλάκιση της Ηριάννας, το περασμένο καλοκαίρι, επανέρχεται σήμερα διευκρινίζοντας ότι όσα είχε αναφέρει τότε ισχύουν. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι «το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.

Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οιαιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ

Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας :

Για την Ηριάννα: “Δεν προέκυψαν νεότερα γεγονότα για τη νέα αίτηση. Τα λεχθέντα περί τεκμηρίου αθωότητας κάμπτονται όταν έχει εκδοθεί πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση …Η οριακή πλειοψηφία στην απόρριψη της προηγούμενης αίτησης της δεν έχει επίδραση εδώ

Η έντονη αντικοινωνικότητα εξακολουθεί να υφίσταται… Δεν απεδείχθη ανεπανόρθωτη βλάβη …Δυσχέρειες έχει, αλλά μπορεί να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα σχετικά με τη διατριβή της. Δεν αποτελεί υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, θα θεραπευτεί στο μέλλον.”

Για τον Περικλή : “Δεν υπήρξε καμία επιδείνωση της υγείας του ,που είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ζητά αναστολή εκτέλεσης ποινής … Θεμελιωτικός λόγος νεότερος δεν προέκυψε …Υπάρχει βέβαια το γενικότερο αίσθημα της θλίψεως του νέου αυτού ανθρώπου γιατί αντιμετωπίζει το φάσμα της έκτισης μιας ποινής… πρόκειται όμως για μια εμπλοκή που εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητα, αυτό δεν αναιρείται.

Ποιοι είναι η Ηριάννα και ο Περικλής

Η Ηριαννα κρίθηκε ένοχη για την συμμετοχή της στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Η 29χρονη, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές.

Η καταδίκη της Ηριάννας, ήρθε με βάση ένα μερικό αποτύπωμα στη γεμιστήρα ενός όπλου που βρέθηκε θαμμένο στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους της δεν έχει ταυτοποιηθεί πλήρως. Σύμφωνα με την υπεράσπιση της, το δικαστήριο έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα  στη σχέση της νεαρής κοπέλας με εμπλεκόμενο σε διαφορετική δικογραφία της “ΣΠΦ”, για την οποία εκείνος  αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ηριάννα συνελήφθη το 2013 και έδωσε οικειοθελώς γενετικό υλικό και αφέθηκε ελεύθερη, ωστόσο, η εύρεση του οπλισμού στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, ένα χρόνο μετά, την οδήγησε στην απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών, στην καταδίκη και στον εγκλεισμό της.

Ο 33χρονος Περικλής είναι πτυχιούχος Γεωπονικής και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή για την ίδια υπόθεση με την Ηριάννα.