ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προανήγγειλε διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία – 162 δισ. το χρέος από την κατοχή

Avramopoulos papoulias

[UPD] Ο υπουργός εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μετά από την ερώτηση του κ. Παπούλια «τι γίνεται με τις αποζημιώσεις;», ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «υπεβλήθη ένα πόρισμα το οποίο, αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, προωθήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Διότι εφόσον είναι να προχωρήσουμε, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μία τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική. Διότι η πολιτική βάση είναι δεδομένη, η κυβέρνηση προώθησε -ως όφειλε- αυτό το θέμα και βέβαια, περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους , η οποία νομίζω ότι δεν θα αργήσει, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στα χέρια του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, βρίσκεται η απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση. Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που κάνει η χώρα μας, προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσει να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστη στη ναζιστική κατοχή, ή για το κατοχικό δάνειο.

Το ζήτημα της προετοιμασίας της διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τους Γερμανούς αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έχει πάρει το θέμα πιο ζεστά από οποιονδήποτε προκάτοχό του.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η Ελλάδα μπορεί να αξιώσει αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος. Πρόκειται για ποσό 162 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά 108 δισεκατομμύρια ευρώ είναι για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισεκατομμύρια για το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας.