Η Γερμανία επιστρέφει στην Ελλάδα χιλιάδες αρχαία που είχαν κλέψει οι ναζί

Στην Ελλάδα επιστρέφουν πάνω από 10.600 αρχαιότητες που είχαν κλέψει οι Γερμανοί

Αρχαιότητες που είχαν ανακαλυφθεί και μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αρχικώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κατόπιν στις χωρικά αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για 10.600 όστρακα (σπαράγματα αγγείων), λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, καθώς και οστεολογικό υλικό, που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Η Γερμανία επιστρέφει στην Ελλάδα αρχαία που είχαν κλαπεί από τους ναζί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε χθες στο μουσείο Pfahlbau η επίσημη τελετή επιστροφής αρχαιοτήτων. Η τελετή έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιούργκεν Βάλτερ, του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Στουτγάρδη, Παναγιώτη Πάρτσου, της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρίας Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, του διευθυντή του γερμανικού μουσείου και καθηγητή του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, Γκίντερ Σέμπελ, τοπικών βουλευτών, αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.

Τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας, αλλά και τα περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, μνημόνευσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Την ανάγκη επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, σημείωσαν με έμφαση και οι Γερμανοί ομιλητές, Γ. Βάλτερ και Γκ. Σέμπελ.