Κατηγορηματικό “όχι” σε κούρεμα χρέους λέει το Βερολίνο

[UPD] Διαψεύδει κατηγορηματικά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, για το οποίο έκανε λόγο σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σχετικά με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρκο Σέμελμαν, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος χρέους, είπε: «Μπορώ να το διαψεύσω αυτό κατηγορηματικά».

Επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το γερμανικό περιοδικό ανέφερε σε δημοσίευμά του το Σαββατοκύριακο πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο θα συνδέεται με όρους.

Το “δώρο” του Σόιμπλε: Η Ελλάδα παίρνει 10-20 δισ από τον ESM – Πάει πίσω το χρέος – Χαμηλότερα επιτόκια 

UPD: Σε «εκτεταμένες παραχωρήσεις» προς την Αθήνα φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει, το προσεχές διάστημα, το Βερολίνο, προκειμένου να μην αναβιώσει η κρίση και να στηριχθούν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σχετικά με το δημοσίευμα, κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το περιοδικό, «οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι τεράστιες: βασικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν ‘”αναξιόπιστα”, η κατάρτιση Κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη, όσο θα έπρεπε».

Λόγω των ελλείψεων, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα πρέπει, όμως, να εκταμιευθεί το αργότερο, ως τον Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τους όρους της τρόικας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Νέο πακέτο βοήθειας υπό την μορφή δανείου 10 – 20 δισ. με χρηματοδότηση του ESM αναφέρει έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Κατά τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη 2ετια. Δεν θα ονομαστεί τρίτο μνημόνιο για να μην προκαλέσει  πολιτικές αντιδράσεις, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από τη Γερμανία.

Πιθανότητα, σύμφωνα με αναφορές του Spiegel, αυτό να δημοσιοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές οπότε και αναμένεται παράλληλα η επέκταση αποπληρωμής του παρόντος χρέους με χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των Γερμανών δεν μπαίνει στο τραπέζι νέο κούρεμα του χρέους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ

 «Wirtschaftwoche»:

«Αρκετά επιτυχώς» εξελίσσεται το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι εάν μετά το τέλος του διαπιστωθεί περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη, οι εταίροι της θα εγγυηθούν, αλλά θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βοήθεια μικρότερου ύψους από ό,τι οι προηγούμενες.

«Μπορεί, όπως έχουμε πει ήδη πολλές φορές, η Ελλάδα να έχει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο εξελίσσεται αρκετά επιτυχώς, περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη. Τότε θα πρέπει να αναλάβουμε πάλι να εγγυηθούμε για να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί. Το βέβαιο είναι ότι κάθε περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένη, από ό,τι οι ως τώρα βοήθειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftwoche» που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήδη έχει διατυπώσει τις πρώτες απαιτήσεις, νομίζω συζητούνται 10-11 δισεκατομμύρια, είναι αυτό ένα ρεαλιστικό ύψος;», ερωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο γερμανός υπουργός:

«Εάν το διάβασα σωστά, είπε μάλιστα ότι βασικά δεν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και έτσι. Κοιτάξτε. Η Ελλάδα δεν έχει μια εύκολη εσωπολιτική κατάσταση. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να υπομείνουν πάρα πολλά. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί σοβαρούς περιορισμούς. Τα εισοδήματα έχουν περικοπεί. Το όριο ηλικίας (ενν. για τις συντάξεις) έχει ανεβεί. (Οι Έλληνες) πρέπει να δεχθούν πολλούς όρους λιτότητας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να διορθώσουν παραλείψεις δεκαετιών. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί» και συνεχίζει αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι την πιο επιτυχή τουριστική περίοδο εδώ και χρόνια. «Αυτό είναι μια επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, της λιτότητας. ‘Αρα αυτό φέρνει αποτέλεσμα για τους Έλληνες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο όμως εσωπολιτικά είναι πάντα αμφισβητήσιμο. Για αυτό πρέπει να διατηρείς πλειοψηφίες και στο Κοινοβούλιο – είμαστε δημοκρατίες. Δεν θα ήθελα τέτοια μέτρα να τα υπερασπιστώ απέναντι στην γερμανική κοινή γνώμη. ‘Αρα δεν είναι εύκολο για αυτούς. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να πείσουν τον λαό τους κι εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».