Η Κύπρος πουλάει τον χρυσό της – Θα “ρίξει” στη διάσωση της 400 εκατ. ευρώ – Διαψεύδει η Κεντρική Τράπεζα

gold-UPD: Στην πώληση χρυσού συμφώνησε να προχωρήσει η Κύπρος, προκειμένου να αντλήσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και να συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο στη διάσωσή της, όπως αποκαλύπτει έγγραφο της Τρόικας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος είναι έτοιμη να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να χρηματοδοτήσει μέρος του προγράμματος διάσωσής της, εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το protothema.gr.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Παράλληλα αναφέρεται ότι η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν μεταξύ της περιόδου 2013 -2015.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος θα εξοικονομήσει 10,6 δις. Ευρώ από την αναδιάρθρωση των τραπεζών, δηλαδή από την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και από την επιβολή «κουρέματος» στις μη εγγυημένες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.

Επί του συνόλου των κυπριακών χρηματοδοτικών αναγκών των 23 δισεκ. ευρώ μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου τριμήνου του 2016, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προβλέπεται να δώσει 9 δισεκ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1 δισεκ. ευρώ και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την πλευρά της τα 13 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που προετοίμασε η Επιτροπή.

Ακόμα το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 8,7%, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015.

Την ίδια ώρα το χρέος ως λόγος επί του ΑΕΠ της θα φτάσει το 126%, πριν μειωθεί στο 104% το 2020. Φέτος το έλλειμμα της Κύπρου θα είναι —πάντα κατά τις προβλέψεις του εγγράφου— 6%, 7,9% το 2014, 5,7% το 2015 και 2,5% το 2016.