Ταφόπλακα στις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες βάζει η τρόικα η οποία δεν δέχεται το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ που είχαν προτείνει οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ), ώστε μέχρι αυτό το ποσό να μην υπάρχει φόρος υπεραξίας. Επίσης απέρριψαν την πρόταση του ΣΜΕΧΑ να φορολογούνται συνολικά οι επενδύσεις σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα και ζητεί να φορολογούνται ξεχωριστά η κάθε επένδυση. Ετσι εάν δεν αλλάξει η διάταξη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι εγχώριοι επενδυτές θα φορολογούνται με μηδενική τιμή κτήσης για μετοχές που αγόρασαν πριν από 20 και 30 και 40 χρόνια και δεν διαθέτουν παραστατικά αγοράς που θα αποδεικνύουν την τιμή κτήσης.
H τρόικα, έχει ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας 15% και στα warrants και μάλιστα από μηδενική τιμή κτήσης, αφού δεν υπάρχουν παραστατικά αγοράς, καθώς δόθηκαν δωρεάν στους επενδυτές .
Επίσης, η τρόικα ζητεί φόρο υπεραξίας και για τις μετοχές που αποκτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα για τις δημόσιες εγγραφές (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) όπου και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η τιμή κτήσης είναι μηδενική και φορολογείται από το πρώτο ευρώ αφού και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν παραστατικά αγορών για να αποδεικνύεται η τιμή κτήσης.
Ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς την τρόικα την Παρασκευή, ζητεί συνάντηση για να εξηγήσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που δημιουργούνται για τους Ελληνες επενδυτές.
«Οι συνέπειες αναμένεται να είναι τραγικές για τον κλάδο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών (ΣMEXA) κ. Σπ. Κυρίτσης, κάνοντας λόγο «για μεγάλη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, κυρίως των χρηματιστηριακών εταιρειών που συνεργάζονται κυρίως με Έλληνες επενδυτές και Έλληνες θεσμικούς».
Χρηματιστές, που θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στην επιβολή του φόρου υπεραξίας, ήδη «ψάχνονται» να μετατρέψουν τις εταιρείες τους σε remote members με έδρα στο εξωτερικό.
Επίθεση από τον ΣΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών
Την αντίθεσή του στα σχέδια του υπουργείου οικονομικών για τη φορολόγηση των ιδιωτών επενδυτών εκφράζει ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, με ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε σήμερα.
Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει:
“Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΔ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, εκφράζει τη σφοδρή αντίθεση του στα σχεδιαζόμενα από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα θέματα φορολογίας των ιδιωτών επενδυτών και καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις:
1. Θεωρούμε παράλογη τη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίσει ως επιχειρηματίες τους ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα ορίζοντας ως κριτήριο την εκτέλεση τριών συναλλαγών ανά εξάμηνο. Σε καμιά χώρα του κόσμου, η αγορά και πώληση μετοχών, ή παραγώγων προϊόντων μέσω των οργανωμένων χρηματιστηριακών αγορών από φυσικά πρόσωπα για λογαριασμό τους, δεν αποκτά την έννοια της επιχειρηματικής δραστηριότης. Είναι σίγουρο ότι και η απόπειρα εισαγωγής της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη απομάκρυνση των όποιων ιδιωτών επενδυτών έχουν απομείνει στο Ελληνικό χρηματιστήριο και την αποστροφή τους από κάθε οργανωμένη επενδυτική δραστηριότητα.
2. Ο υπολογισμός της υπεραξίας νοείται ως διαφορά μεταξύ κέρδους και ζημίας και υπολογίζεται επί του συνόλου των ετησίων συναλλαγών που διενεργεί ένα φυσικό πρόσωπο, στο σύνολο του χαρτοφυλακίου του, και ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί και φορολογικά.
3. Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου 4172/2013 σχετικά με την Υπεραξία από πώληση μετοχών, αναφέρει ότι η φορολογία υπεραξίας εφαρμόζεται σε πωλήσεις επί μετοχών που αποκτώνται μετά την 1 Ιανουαρίου 2014. Η ρύθμιση που υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση είναι δίκαιη και σωστή και ζητάμε ο Φόρος υπεραξίας να επιβληθεί στις πωλήσεις μετοχών που αγοράζονται μετά την 1 Ιανουαρίου 2014
4. Πρέπει να υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση ανάλογη του χρόνου διακράτησης των μετοχών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη φορολογία της υπεραξίας των ακινήτων, όπου έχει θεσπιστεί ο συντελεστής παλαιότητας.
Γι’ αυτό προτείνουμε αντίστοιχο μηχανισμό μείωσης της φορολογούμενης υπεραξίας, δηλαδή ο συντελεστής 15% να ισχύει για συναλλαγές με ελάχιστο χρόνο διακράτησης ενός έτους και από εκεί και μετά να βαίνει μειούμενος κατά 2% για κάθε έτος διακράτησης, μέχρι ενός ελάχιστου ορίου 5% για διακράτηση πέραν της πενταετίας.
5. Η επιβολή φόρου υπεραξίας πρέπει να εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, όπως ακριβώς συμβαίνει με την επιβολή του φόρου υπεραξίας των ακίνητων.
6. Θεωρούμε απόλυτα δίκαιο, οι ιδιώτες επενδυτές να έχουν 25.000 Ευρώ αφορολόγητης υπεραξίας, όπως αντίστοιχα ισχύει για άλλες κατηγορίες εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.
7. Με την εισαγωγή του φόρου υπεράξιας, ο φόρος επί των συναλλαγών πρέπει να καταργηθεί. Επειδή όμως ο φόρος επί των συναλλαγών έχει το πλεονέκτημα της άμεσης ταμειακής απόδοσης για το δημόσιο και δεν εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της αγοράς, προτείνουμε εναλλακτικά τη διατήρηση του, με μία λογική αύξηση του και παράλληλη αναστολή του φόρου υπεραξίας.
8. Το Χρηματιστήριο Αθηνών οφείλει να εκδίδει μια και μοναδική βεβαίωση με τον υπολογισμό της υπεραξίας (θετικής ή αρνητικής), για το σύνολο των συναλλαγών που καταγράφει το Αποθετήριο Αξιών. Με τα αντίστοιχα ποσά πρέπει να ενημερώνεται Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ηλεκτρονικά μπορεί να προβαίνει σε διασταύρωση πληρωμής του οφειλόμενου φόρου από του υπόχρεους. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και ταυτόχρονα απλοποιείται η διαδικασία για τους επενδυτές.
9. Παρομοίως, το Χρηματιστήριο Αθηνών οφείλει να εκδίδει μία και μοναδική βεβαίωση για τα μερίσματα που καταθέτουν οι εισηγμένες εταιρείες στους λογαριασμούς των επενδυτών κατ’ έτος. Η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή του χρηματιστηρίου καθιστά εύκολη την έκδοσή της βεβαίωσης αυτής με απλή επικοινωνία με τα λογιστήρια των εισηγμένων εταιρειών, απαλλάσσοντας τους επενδυτές από περιττή γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας και εδώ τα συμφέροντα του δημοσίου.
Απευθύνουμε έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, λαμβάνοντες τις ορθές αποφάσεις προς όφελος της χειμαζόμενης Εθνικής Οικονομίας και να μη αποθαρρύνει περαιτέρω τους ιδιώτες επενδυτές από τη δυνατότητα συνεισφοράς τους στη βελτίωση της.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος…………………Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος…………Γιάννης Σαρρής”