Η Τουρκία κάνει τη Μεσόγειο άνω κάτω – Αμείωτη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλο και εντονότερη γίνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκτονώσει την κρίση στο εσωτερικό της και τα ανατολικά σύνορά της, με το κουρδικό να βρίσκεται σε έξαρση.
Η κρίση στην Κύπρο περνά σε ραγδαία κλιμάκωση με την Άγκυρα επιδεικτικά να απορρίπτει τόσο τα επιχειρήματα της Κύπρου για κυριαρχικά δικαιώματα ως ανεξάρτητο κράτος στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και τη διεθνή κοινότητα που έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες δηλώσεις στήριξης των κυπριακών θέσεων.
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά αναμένει πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς όπως διέρρευσε μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Αναστασιάδη, ο πρώτος δεσμεύθηκε για πιέσεις προς την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Άγκυρα την ίδια ώρα ετοιμάζεται να στήσει εξέδρα γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, ευρισκόμενη σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Ρουμανία για την κατασκευή της.
Από την πλευρά της η Αθήνα, έχοντας στη φαρέτρα της την πρόσφατη δημιουργία του άξονα με Κάιρο και Λευκωσία και με τη στήριξη του Τελ Αβίβ προχωρά άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές κινήσεις ενώ έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στείλει ήδη μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.