Η εξομολόγηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο Mega – Tι απαντά στην κυβέρνηση

 

Χαρδούβελης:  Όταν υπογράφεις την παράταση, έχεις υπογράψει το μνημόνιοΟ πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο MEGA την Κυριακή το πρωί  δήλωσε πως “από τηστιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης υπογράφεις και το μνημόνιο”, τονίζοντας ότι το email του, με τις δεσμεύσεις προς την τρόικα,  ήταν το τέλος της διαδρομής ενώ το ”email Βαρουφάκη” είναι η αρχή μίας άλλης διαπραγμάτευσης και δεν μπορούν να συγκριθούν. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, επί των ημερών του, υποστήριξε πως γινόταν αλλά όχι υπό το φως της δημοσιότητας. “Πολλές φορές υπήρχε διαμάχη”, δήλωσε.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΜΟ ΚΕΝΟ

Η κυβέρνηση ξεκινά με μια απώλεια εσόδων δύο δισ. ευρώ από την υστέρηση στα έσοδα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου («τρύπα» ένα δισ. στα έσοδα τον Ιανουάριο και ακόμη ένα δισ. τον Φεβρουάριο), ακόμη δύο δισ. ευρώ από την εξαγγελία για αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και ακόμη 2,65 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά, το δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 6,65 δισ. ευρώ

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του Μαρτίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «από τα ταμεία για τον Μάρτιο λείπουν τουλάχιστον 4 δισ. Έχει πει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 11 δισ. του ΤΧΣ να τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για να δανειστεί. Μπορεί ίσως και είναι ένας τρόπος που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση όχι μέσω μίντια».

Μιλώντας για τη  «λύση των εντόκων γραμματίων», σημείωσε ότι αυτή  σκοντάφτει στην έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα εκτίμησε πως οι εταίροι θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

“ΔΕΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ”

Ο Γκίκας Χαρδούβελης για το ζήτημα της παράτασης, τον εγκλωβισμό της νέας κυβέρνησης δήλωσε πως από το Eurogroup του Δεκεμβρίου ανέφερε ότι είχε φανεί ότι δεν μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση. “Στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές, τρεις μήνες ήθελε η Ε.Ε., η ΕΚΤ ήθελε έξι μήνες, το ΔΝΤ ήταν ουδέτερο αλλά είχε πει όχι στην επιλογή του ένα μήνα”, δήλωσε.

“Εγώ ήθελα τους 3 μήνες αλλά τους είπα ότι, κύριοι, ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο. Μία χώρα, η Φινλανδία, για δικούς της προεκλογικούς λόγους δεν ήθελε τους τρεις μήνες και είπαν ένας μήνας ή έξι μήνες. Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες γιατί ήθελα τα χρήματα τα 7,2 δισ. Προτείναμε τρίμηνη παράταση για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρομε τα χρήματα του Μαρτίου”, είπε και συνέχισε: “Εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό. Ο Ντέισελμπλουμ πρότεινε τους δύο μήνες”.

 

ΟΛΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ …ΘΕΣΜΟΥΣ

 

Όταν ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στους θεσμούς  σημείωσε, «όλοι γελάνε με τον όρο θεσμοί»,  τονίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι εκτός από το όνομα.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yVnvJaHVuRg