Η τρόικα ξυπνά στους Έλληνες μνήμες των Ναζί! Άρθρο στους Financial Times

Την εκτίμηση ότι οι πελατειακές πρακτικές και η δωροδοκία θα επιμείνουν στην Ελλάδα εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Τόνυ Μπάρμπερ* σε δημοσίευμα στην βρετανική εφημερίδα (Patronage and bribery will persist in Greece).

Ο αρθρογράφος των FT υποστηρίζει πως το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας θυμίζει στους Έλληνες πως οι μεγάλες δυνάμεις συχνά ασκούσαν τον έλεγχο στη χώρα τους, από την επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες θυμίζει την κατοχή των Ναζί την περίοδο 1941-44 καθώς και την επιρροή των Βρετανία και ΗΠΑ στη μεταπολεμική Ελλάδα. Στη  βάση αυτή υποστηρίζει πως το «αίτημα για αυτοδιάθεση είναι κεντρικής σημασίας για την ελληνική ταυτότητα».

Ο ίδιος σημειώνει πως αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα δεν είναι εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ή εάν θα τον αντικαταστήσει ο κ. Τσίπρας, αλλά το εάν η πενταετία κακουχιών και υποταγής στην τρόικα οδήγησαν στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής κουλτούρας και της στάσης του κόσμου προς το κράτος.

Όπως υπογραμμίζει, η κρίση επέφερε πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων, των δωροδοκιών, ωστόσο η διαφθορά στο δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν.  Για τον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει πως οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν τη χώρα τους με αποτέλεσμα η κρίση να πλήξει τις μεσαίες και φτωχές τάξεις.

«Οι πελατειακές σχέσεις και ο εγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν όλα τα δεινά του 20ού αιώνα, δύο παγκόσμιους πολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουν και την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος των FT.

 

 

* Ο Μπάρμπερ, ο οποίες έχει σπουδάσει σύγχρονη ιστορία στο Κολέγιο St John’s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας και πριν τους Financial Times, είχε εργαστεί στον Independent και στο Reuters.