Η υποκρισία των Βρετανών – Εξακολουθούν να εξάγουν όπλα στη Ρωσία

Η Βρετανία συνεχίζει να εξάγει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, σύμφωνα με μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δημοσιεύεται σήμερα, δύο ημέρες μετά τις επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για την πώληση στρατιωτικών πλοίων από τη Γαλλία στη Μόσχα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία –η οποία κατηγορείται ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία– και υποστήριξε τη Δευτέρα πως η Βρετανία έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές αυτές, όπως είχε υποσχεθεί το Μάρτιο.

Ωστόσο η κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει ότι 251 άδειες που εκδόθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και επιτρέπουν την πώληση ελεγχόμενων αγαθών συνολικής αξίας περίπου 132 εκατ. στερλινών (167 εκατ. ευρώ), εξακολουθούν να ισχύουν.

Αυτές οι άδειες εξαγωγής επιτρέπουν την πώληση τουφεκιών ακριβείας, πυρομαχικών για ελαφρά όπλα, αλεξίσφαιρων γιλέκων, “εξοπλισμού κρυπτογράφησης”, εξοπλισμού στρατιωτικών επικοινωνιών καθώς και νυκτερινής όρασης, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Μόνο 31 άδειες ανεστάλησαν ή αφαιρέθηκαν και δεν επιτρέπεται η Ρωσία να είναι προορισμός εξαγωγών σε άλλες τρεις άδειες, προστίθεται στην έκθεση.

Ο Κάμερον είχε ζητήσει τη Δευτέρα από την ΕΕ να υιοθετήσει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να σταματήσει όλες τις πωλήσεις όπλων προς τη χώρα αυτή, υποδεικνύοντας αυτές της Γαλλίας.