Η Fitch υποβάθμισε την Deutsche Bank – Εντείνεται ο προβληματισμός

Αυξάνεται ο προβληματισμός για το αν ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν μπορεί να επαναφέρει στο δρόμο της ανάπτυξης τη γερμανική τράπεζα, καθώς αυτή πασχίζει να ξανακερδίσει πελάτες και μερίδιο αγοράς μετά την περσινή βουτιά, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Χθες το βράδυ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της τράπεζας κατά ένα επίπεδο, αναφέροντας ότι η Deutsche Bank θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξή της με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε τον Μάρτιο. Η υποβάθμιση ήρθε μία εβδομάδα μετά από τη δήλωση της Autonomous Research LLP ότι η τράπεζα πιθανόν να είναι «μακράν μίας αποκατάστασης», αν δεν υπάρξει κάποιο «θαύμα» εκτίναξης της κάποτε ισχυρής μονάδας των συναλλαγών σε ομόλογα.

Το αξιόχρεο της γερμανικής τράπεζας υποβαθμίστηκε από Α- σε ΒΒΒ+, που είναι τρία επίπεδα πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδια), με σταθερές προοπτικές. «Η κλίμακα και το εύρος όσων πρέπει να κάνει, μαζί με τις αναθεωρήσεις στρατηγικής νωρίτερα φέτος, σημαίνουν ότι η Deutsche Bank έχει μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει για να ολοκληρώσει την επιχειρηματική αναδιάρθρωσή της από οποιαδήποτε άλλη» παγκόσμια τράπεζα, ανέφεραν αναλυτές του Fitch.

Ο οίκος S&P είχε αναβαθμίσει τον Μάρτιο το αξιόχρεο της τράπεζας στο Α- από ΒΒΒ+, αναφέροντας μία αλλαγή με αναδρομική ισχύ στη γερμανική νομοθεσία, η οποία θα προστατεύει τους επενδυτές υψηλής διαβάθμισης.

Ο Κράιαν απομάκρυνε τη Deutsche από το χείλος του γκρεμού στα τέλη του 2016, διευθετώντας τις εναντίον της αγωγές για κακοδιαχείριση και αντλώντας 8 δισ. ευρώ. Το σχέδιό του για την επαναφορά σε μία «συγκρατημένη ανάπτυξη», με τη στροφή της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ευρώπης σε εταιρικούς πελάτες και την έμφαση στη γερμανική καταγωγή της, ακυρώθηκε, καθώς η Deutsche κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο τα χαμηλότερα έσοδα 3,5 ετών. «Δεν αναμένουμε πλέον ότι τα έσοδα θα δείξουν κάποιες ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης φέτος και αναμένουμε ότι το κόστος της αναγκαίας περαιτέρω αναδιάρθρωσης θα συνεχίσει να διαβρώνει τα καθαρά κέρδη», σημείωσαν οι αναλυτές της Fitch στην ανακοίνωσή τους.

O Fitch δήλωσε ότι η χαμηλή μεταβλητότητα και τα σταθερά χαμηλά επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ισολογισμό της τράπεζας και ότι αυτή θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψει τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά στα τέλη του 2016, όταν κάποιοι πελάτες της σταμάτησαν τις συναλλαγές μαζί της εν μέσω φημών για την κεφαλαιακή ισχύ της.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε νωρίτερα σήμερα κατά 0,33% στα 14,33 ευρώ και έχει υποχωρήσει 7% φέτος, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 46 τραπεζών που περιλαμβάνονται στον τραπεζικό δείκτη του πανευρωπαϊκού δείκτη μετοχών Stoxx 600.