Τετάρτη ώρα 12.00 το νέο ραντεβού με την τρόικα – Οι απολύσεις στο Δημόσιο, πρώτο θέμα

stournaras troikaΝέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι. Ο χρόνος πιέζει για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, εν όψει και του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.

Κυρίαρχο θέμα, αυτό των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο

Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη ανέφεραν πως δεν μπήκε κανένα νέο θέμα από την πλευρά της τρόικας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και πολύ περισσότερο δεν απαιτήθηκε η απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε στα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της χώρας και σε όσα προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κάτι που έχει εκπληρώσει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ μικρή αναφορά έγινε και για το θέμα των επίορκων, για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης τους δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.

(upd)Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζεται. Η νέα συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας  διήρκησε σχεδόν 4 ώρες.

 ενημέρωση: 20:10

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζεται. Η νέα συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας  διήρκησε σχεδόν 4 ώρες. Στη συνάντηση αρχικά ήταν παρών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις 17.30. Η Τρόικα ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη περισσότερα στοιχεία για τις απολύσεις στο δημόσιο, τα οποία δεσμεύθηκε ότι θα προσκομίσει άμεσα.

Αποχώρηση έως τον Ιούνιο των 2.000 επίορκων υπαλλήλων, καθώς και άλλες 5.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους και άλλες 12.500 το 2014 ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα.

Πιθανή η συμφωνία για το χαράτσι

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, είναι πολύ πιθανή η συμφωνία για την μείωση του ΕΕΤΗΔΕ – “χαράτσι” κατά 15% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι επίσης σχεδόν σίγουρη η συμφωνία για ρύθμιση των χρεών ιδιωτών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία με 36-48 δόσεις.

Όσον αφορά το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι  για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που απομακρύνεται από το Δημόσιο επειδή είναι επίορκος ή κοπανατζής, η κυβέρνηση θα μπορεί να προσλαμβάνει έναν άλλον για να αναπληρώσει το κενό.

Η “αναπλήρωση” αυτή δεν θα αφορά στις θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων ή για άλλους λόγους. Αφορά μόνο όσες θέσεις μένουν κενές επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα τις καλύπτουν βαρύνονται με πειθαρχικά ή άλλα παραπτώματα που συνεπάγονται την απομάκρυνση τους.

Αρχικά υπολογίστηκε ότι απομακρύνονται 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ με βάση τη συμφωνία η “αναπλήρωση” θα συνεχιστεί όσο ψηλά κι αν φτάσει ο τελικός αριθμός των επίορκων που θα δουν την οριστική έξοδο από το Δημόσιο.

ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ

Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα σε ότι αφορά τις οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο. Στις 48 κλειδώνει ο αριθμός των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση θα ονομάζεται «νέα αρχή» και θα μπορεί ο οφειλέτης να υπαχθεί σε αυτήν για μια μόνο φορά αναφέρει το imerisia.gr.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισής ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι οφειλές του 2013 θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους σπεύσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση (πιθανότατα να δοθεί μία προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου). Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης θα προβλέπονται 48 δόσεις, τον δεύτερο μήνα θα μειωθούν στις 47, τον τρίτο μήνα θα περιοριστούν στις 46 και ούτω καθεξής.

Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα (π.χ. σε 36 μήνες) θα έχει έκπτωση.

Για μεγάλα ποσά οφειλών θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Με βάση τις πληροφορίες θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο <κλίμακες> : όσοι χρωστάνε κάτω από 50.000 ευρώ και όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ (στους τελευταίους θα απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά και εγγυήσεις). Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις που θα μπουν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματος τους.

Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.