Θα γίνει η επένδυση της Black Rock στην Ακαδημία Πλάτωνος, λέει ο Γ.Σταθάκης

Τώρα τρέχουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την επένδυση της BlackRock

Εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην επένδυση της Black Rock στην Ακαδημία Πλάτωνος (πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Προεδρικού Διάταγματος που θέτει τους όρους για να προχωρήσει η επένδυση και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ακόμη εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα θετική κατάληξη.

«Φτιάξαμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, με βάση της υποδείξεις του ΚΑΣ, αυτού του “μισητού” οργάνου που τελευταία έχει γίνει ένα ακόμη εμπόδιο στις επενδύσεις, και το ΚΑΣ είναι αυτό το οποίο ξεμπλόκαρε την επένδυση, έβαλε τους κανόνες», είπε και εξήγησε ότι κατόπιν αυτού συντάχθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πέρασε από το ΚΥΣΟΙΠ και σήμερα είναι έτοιμο να σταλεί στο ΣτΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η κυβέρνηση δέσμευσε τους επενδυτές και έχουν συμφωνήσει να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη -πέρα από το Προεδρικό Διάταγμα που θα αδειοδοτεί το έργο με τους κανόνες που πλέον είναι συμβατοί με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα σύμφωνο συνεργασίας που δεσμεύει την εταιρεία να πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου που γίνεται υπέρ του Δημοσίου, να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο με δικές της δαπάνες και να αναβαθμίσει όλο τον χώρο πρασίνου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός.

«Αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει και εκκρεμεί η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ένα – δύο νομικά θέματα που ερμηνεύονται διαφορετικά από την εταιρεία και ενώ και από την πλευρά του το υπουργείο θέλει κατοχύρωση στο 100%», συνέχισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι το τοπίο είναι καθαρό, πως η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε και ότι η συζήτηση βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ώστε η εταιρεία να υπογράψει και να αναλάβει τις τρεις δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου. «Νομίζω ότι γρήγορα θα καταλήξει και αυτό θετικά», πρόσθεσε.

Πάντως, εξέφρασε την απορία του για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια ακόμα επένδυση που ήταν επί οκτώ χρόνια στα αζήτητα με τις κυβερνήσεις της ΝΔ».

Ακόμη, επισήμανε ότι η ΝΔ δύο φορές ενέκρινε την επένδυση και το ΣτΕ την απέρριψε. «Είναι μια ακόμη φιλοεπενδυτική τακτική της ΝΔ, την οποία θεωρώ ό,τι χειρότερο για επενδύσεις, με βάση τα πεπραγμένα της», ανέφερε και επέμεινε ότι «τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ ήταν η πλήρης ανασφάλεια στο χωροταξικό, μια ατέλειωτη γκρίζα ζώνη στο 100% με την οποία φυσικά κανείς επενδυτής δεν μπορεί να ξέρει που να επενδύσει και με μια πλήρως μεροληπτική χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων του κράτους, όπως οι αναπτυξιακοί νόμοι».

Ο κ. Σταθάκης είπε στο σημείο αυτό ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε έναν αναπτυξιακό νόμο, με όλα τα χρήματα να έχουν δοθεί σε δύο κατηγορίες, σε πεντάστερα ξενοδοχεία και αιολικά πάρκα, και 2.500 επενδύσεις παραγωγικές, φακέλους στα αζήτητα.

«Απορώ λοιπόν για την κριτική της ΝΔ στα θέματα των επενδύσεων. Πραγματικά εκπλήσσομαι. Για να μην αναφερθώ στις δημόσιες προμήθειες και στις μεγάλες τομές που έχει κάνει ήδη αυτή η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανοίξει το χώρο, να δημιουργήσει κανόνες και ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις να έχουν την ίδια πρόσβαση και τους ίδιους κανόνες και μακριά από οποιαδήποτε έννοια πολιτικών διασυνδέσεων ή πολιτικών φιλικών προς μία ή την άλλη κατεύθυνση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ