ΚΥΠΡΟΣ: Πέρασε από την Βουλή το μνημόνιο – Οριακό το “ναι”

(upd)Με οριακή πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ενέκρινε το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση της χώρας. 29 βουλευτές ψήφισαν«ναι» και 27 «όχι», δίνοντας το πράσινο φως στην ευρωπαϊκή βοήθεια.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της κυπριακής βουλής τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων. Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιπλέον πέρασε ομόφωνα και πρόταση του ΔΗΣΥ για περαιτέρω περικοπές της τάξης του 0,2-0,5%.

Πέρασαν επίσης τα νομοσχέδια για τον τομέα της Υγείας, τα τέλη κτηματολογίου και την αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού και το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Εκκλήση Αναστασιάδη

Έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο στον Κόρνο.

Όλοι, τόνισε, οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συμπεριφερθούν με τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό του τόπου και επανέλαβε ότι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης θα επιτρέψει στην Κύπρο να ανασάνει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, μετά τις γιορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας και εναλλακτικών προτάσεων.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Από μία ψήφο εξαρτάται η επικύρωση της δανειακής σύμβασης και του τελικού κειμένου του Μνημονίου από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Η σημερινή ψηφοφορία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το σκηνικό διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ, όταν το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να ψηφίσει «όχι». Συγκεκριμένα, κατά την πολύωρη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, 67 τάχθηκαν εναντίον του Μνημονίου, 11 υπέρ, ενώ 6 τάχθηκαν υπέρ της αποχής.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ, με αυτονόητη την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Έτσι οι 5 βουλευτές της ΕΔΕΚ θα προστεθούν στους 19 του ΑΚΕΛ που θα πουν «όχι». Εναντίον έχουν ταχθεί, επίσης, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γ. Περδίκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζ. Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ν. Κουτσού. Σύνολο: 27

Υπέρ της κύρωσης της δανειακής συμφωνίας και του Μνημονίου αναμένεται ότι θα ψηφίσουν οι 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι 8 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δ.Συλλούρης. Σύνολο: 29

Εάν, ωστόσο, υπάρξει έστω και ένας «αντάρτης» από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τότε τα πράγματα περιπλέκονται καθώς θα υπάρχει ισοψηφία.