Θ. Καλαντώνης (Eurobank): Οι τράπεζες θα διαχειριστούν δίκαια τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Οι τράπεζες θα διαχειριστούν το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τον πλέον σωστό και καινωνικά δίκαιο τρόπο, με εξαιρετική ευαισθησία, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ.

«Είμαστε σε θέση ως τράπεζες να στοχεύσουμε ποιους θα οδηγήσουμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έχει γίνει μεγάλη και συστηματική προεργασία», είπε ο κ. Καλαντώνης, «δείχνοντας» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή αυτούς που έχουν τα εισοδήματα, μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους αλλά συνειδητά αρνούνται να το κάνουν.

Το 2009 πραγματοποιήθηκαν 52.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και 7000 πλειστηριασμοί κινητών αξιών. Το 2016 έγιναν 5.650 πλειστηριασμοί ακινήτων και 800 κινητών αξιών, δηλαδή συνολικά 90% περίπου λιγότεροι. Η μη δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης με την έναρξη της κρίσης έδωσε την ευκαιρία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να θεριεύσουν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντώνης.

Ο κ. Καλαντώνης επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει το κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με 2,3 χρόνια πριν, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εδωσε όμως έμφαση στην άμεση ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων στο Νόμο Κατσέλη, προς όφελος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη. Όπως είπε το ένα τρίτο περίπου όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και εκμεταλλεύονται το νόμο, με δυσμενείς συνέπειες για τις τράπεζες και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.