Θ. Πανταλάκης: Οι διαγραφές δανείων δεν είναι αρκετές για να δώσουν ικανά αποτελέσματα

Αποτέλεσμα εικόνας για u pantalakhw

Οι διαγραφές δανείων δεν αποτελούν μια λύση αρκετή για να δώσει ικανά αποτελέσματα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision. Τόνισε μεταξύ άλλων πως ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, όπως είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, δεν μπορεί να έχει μια απλή κοινή για όλες τις τράπεζες λύση.

Ειδικότερα, ο κ. Πανταλάκης επεσήμανε πως το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα εξαρτάται από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, “τα οποία υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ και είναι απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα”.

Υπογράμμισε πως ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα δεν μπορεί να έχει μια απλή κοινή για όλες τις τράπεζες λύση. Όπως εξήγησε, παράγοντες όπως το ύψος των κεφαλαίων και των προβλέψεων που έχει κάθε τράπεζα, η αποδοτικότητα και το κόστος της εσωτερικής μονάδας διαχείρισης κινδύνων, το μακροοικονομικό περιβάλλον το είδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ιδιωτών ή επιχειρήσεων, καταναλωτικών, στεγαστικών κτλ) αλλά και τα διάφορα διαρθρωτικά στοιχεία του τραπεζικού κλάδου διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Ο κ. Πανταλάκης συνέχισε λέγοντας ότι αν και με μια σχετική καθυστέρηση η διαδικασία διαχείρισης του προβλήματος έχει ξεκινήσει κι έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια αποτελέσματα, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται κατά λόγο από διαγραφές, “μια λύση προφανής που δεν είναι αρκετή για να δώσει ικανά αποτελέσματα”.

Και τόνισε ότι στην Attica Bank αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με λίγο διαφορετικό τρόπο. “Έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με διαφορετική στρατηγική. Στοχεύουμε κατά κύριο λόγο στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην άμεση μείωση του σχετικού δείκτη. Η λύση που εφαρμόζουμε αποτελεί μια σύνθετη και πρωτοποριακή συναλλαγή για το τραπεζικό σύστημα και βασίζεται στην πραγματική μεταβίβαση. Κι εξήγησε: Μέσω τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων ύψους 1,3 δισ. περίπου η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο επενδυτή. Με την τιτλοποίηση αυτή που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες η τράπεζα ωφελήθηκε σημαντικά τόνισε ο κ. Πανταλάκης και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης μειώθηκε κατά 55% έναντι στόχου, ενώ παράλληλα οδήγησε και στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του εδω:

ΠΗΓΗ: capital