ΙΣΠΑΝΙΑ: Παραιτείται ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος – Το στέμμα στον γιό του, Φελίπε

Την παραίτηση του βασιλιά Juan Carlos, ο οποίος βρίσκεται στον ισπανικό θρόνο επί 38 χρόνια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μ. Rajoy.

Στις αρχές του έτους σε δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί οι Ισπανοί είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν την παραίτηση του Βασιλιά από το θρόνο και την παράδοση του στέμματος στο γιο του. Ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975, σε ηλικία 37 ετών, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο, και συνόδευσε την πορεία της Ισπανίας που μόλις είχε βγει από την δικτατορία προς τον κύκλο των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Το ποσοστό αποδοχής του βασιλιά μειώθηκε κατά πολύ τον Απρίλιο του 2012 όταν έπεσε και έσπασε το ισχίο του στη διάρκεια σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, ένα εξαιρετικά ακριβό ταξίδι το οποίο είχε κρατηθεί μυστικό πριν από το ατύχημά του και πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο σκληρών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Αιτία της παραίτησης του Χουάν Κάρλος είναι η θεσμική κρίση που βιώνει η Ισπανία, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά”, δήλωσε πηγή τωνα ανακτόρων προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.

Ανεπίσημα πάντως, οι αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία ήταν αναμεμειγμένος ο γαμπρός του, καθώς και μια υποτιθέμενη ερωμένη του βασιλιά, είχαν πλήξει άσχημα τον θεσμό της μοναρχίας στην Ισπανία, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει πολύ χαμηλά.

Ο διάδοχος του θρόνου, Φιλίπε, είναι 45 ετών.

Της παραίτησης Χουάν Κάρλος ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί αναθεώρηση του συντάγματος της Ισπανίας, ώστε να επιτραπεί η παραίτηση βασιλιά.

Η μερική αναθεώρηση θα γίνει μέσω εισαγωγής σχετικής τροπολογίας.