Καταλονία: Ματαιώθηκε το διάγγελμα Πουτζντεμόν – Πληροφορίες για πρόωρες εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου

(upd) Ματαιώθηκε το διάγγελμα που σκόπευε να εκφωνήσει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στις  15:30 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ η εφημερίδα La Vanguardia μεταδίδει, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο Πουτζντεμόν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι αγορές στη Μαδρίτη καταγράφουν άλμα, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο προκήρυξης της ανεξαρτησίας.

Πάντως μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες για πρόωρες εκλογές, καταλανοί αυτονομιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Πουτζντεμόν στη Βαρκελώνη, φωνάζοντας «προδότες, προδότες».

Η επιστολή στην ισπανική Γερουσία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν υποστήριξε σήμερα σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική Γερουσία πως τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαιώνει σ’ αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό σύνταγμα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αλλάζει απόψεις και τακτικές από τη μια στιγμή στην άλλη ο Κάρλες Πουτζντεμόν.
Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν αποφάσισε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τετάρτης να μην εμφανιστεί σήμερα Πέμπτη ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις πως ίσως αυτή τη φορά να κηρύξει ανεξαρτησία στην Καταλονία.

Αν  εμφανιζόταν στην Γερουσία, θα είχε την ευκαιρία για να τετ α τετ debate με τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πουτζντεμόν μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια Ραχόι, να προκηρύξει ο ίδιος πρόωρες εκλογές στην περιοχή.

Κι όλα αυτά, ενώ την Παρασκευή η ισπανική Γερουσία πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος. Αν δηλαδή, θα δοθεί η εξουσία στην κυβέρνηση να καταργήσει την αυτονομία της Καταλονίας.

Με το άρθρο 155, ο Ραχόι μπορεί να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας και να εκδιώξει τόσο τον Πουτζδεμόν και τον αντιπρόεδρό του αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ…

«Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών,

«Θα έβγαινε από όλες τις συνθήκες, το 70% του ΑΕΠ θα υπόκειτο σε δασμούς και φυσικά σύνορα. Θα εξερχόταν από την Ευρωζώνη και οι τράπεζες δεν θα είχαν την κάλυψη της ΕΚΤ… θα έπρεπε να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα το οποίο θα υφίστατο μεγάλη υποτίμηση» δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Μια τέτοια υποτίμηση θα οδηγούσε σε μια εκτιμώμενη συρρίκνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης κατά 25-30%, σε αυξημένο πληθωρισμό και σε διπλασιασμό του ποσοστού ανεργίας» τόνισε.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Καταλονία, με τον τουρισμό να σημειώνει κάμψη της τάξεως του 15%, μεγάλες τράπεζες να μετακινούν τα κεντρικά τους γραφεία στη Μαδρίτη και κάτοικοι να τραβούν σημαντικά ποσά από τους λογαριασμούς τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των τραπεζών να φύγουν.

Ορισμένοι παρομοιάζουν το τεταμένο κλίμα στην Ισπανία, με το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και άλλοι με την ελληνική κρίση.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P διατηρεί την βαθμολογία BBB+ για την Ισπανία, εκφράζει όμως φόβο για ενδεχόμενη αναβάθμιση μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Οι ισχυροί της Ευρώπης εκφράζουν την στήριξή τους στην Ισπανία, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία