ΙΤΑΛΙΑ: Άκαρπη και η τέταρτη ψηφοφορία – Προηγείται ο Πρόντι

Κανείς υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλίας —στην οποία απαιτείτο απλά απόλυτη πλειοψηφία—, αν και ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, που πρότεινε η κεντροαριστερά, έλαβε τις περισσότερες.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars, το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα δεν παίρνουν μέρος στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβολή της υποψηφιότητας του Ρομάνο Πρόντι, από μέρους της κεντροαριστεράς.

«Ο Πρόντι δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ιταλίας, αλλά μόνον μιας πολιτικής παράταξης», υποστήριξε μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του ο Μπερλουσκόνι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συνεχίζει να ψηφίζει τον υποψήφιό του Στέφανο Ροντοτά και να καλεί την κεντροαριστερά να στηρίξει την συγκεκριμένη υποψηφιότητα ώστε ακολούθως «να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με στόχο την συγκρότηση κυβέρνησης».

Η Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι, υποστηρίζει την νυν υπουργό Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι. Σύμφωνα με αναλυτές πάντως αν οι ψηφοφορίες συνεχισθούν και αύριο, μέρος των στελεχών του θα μπορούσε να επιλέξει την «λύση Πρόντι».

Κατά εκτιμήσεις που μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI ο Πρόντι μπορεί να μην εκλεγεί απόψε για λίγες ψήφους—μπορεί ακόμη και δέκα.

Πλέον απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 504 ψήφοι επί συνόλου 1.007. Αν η κεντροαριστερά συσπειρωθεί και ψηφίσει ενωμένη τον Πρόντι. πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πρώτη ψηφοφορία αύριο, τα δεδομένα ίσως αλλάξουν. Ενδέχεται με τη σύμπραξη βουλευτών του Μόντι και κάποιων των Πέντε Αστέρων ο Πρόντι να εκλεγεί τελικά.