ΙΤΑΛΙΑ: Μαύρα σύννεφα πλανώνται πάνω από την οικονομία της χώρας

Άκρως ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα μηνύματα που φθάνουν από το «μέτωπο» της ιταλικής οικονομίας: κάθετη πτώση των αγοραπωλησιών ακινήτων πιστοποιεί έκθεση της Ένωσης Τραπεζών της Ιταλίας και του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας.

Το 2012 οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 27,5% σε σχέση με το 2011. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από το 1985, με απώλεια 27 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Στο μεταξύ ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε σε μόλις 1,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον ίδιο μήνα του 2012. Αυτό ερμηνεύεται ως ασφαλής ένδειξη ότι οι Ιταλοί περιορίζουν όσο είναι δυνατόν έξοδα και αγορές που δεν κρίνουν απόλυτα αναγκαίες.

Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Μάρτιο σημείωσε νέα σημαντική πτώση -5,5% σε ετήσια βάση. «Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση σε πανευρωπαϊκή βάση», υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το δημόσιο χρέος συνεχίζει στο μεταξύ να καλπάζει και σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ: τον Μάρτιο άγγιξε τα 2,34 τρισεκατ. ευρώ. Η αύξησή του δηλαδή ανήλθε σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Με αυτά τα δύσκολα δεδομένα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι μετέβη στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ιταλία θα μετριάσει την πολιτική λιτότητας για να ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη χωρίς να παρεκκλίνει από την πορεία οικονομικής εξυγίανσης.

Το μόνο «ισχυρό χαρτί» της Ρώμης είναι ο λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ, που προβλέπεται να παραμείνει φέτος κάτω από το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ (3%). Αυτό θα επιτρέψει πιθανότατα τις αμέσως προσεχείς ημέρες στην Ιταλία, να βγει από την διαδικασία επιτήρησης από τις Βρυξέλλες λόγω υπερβολικού ελλείμματος.