Ο Μάριο Μόντι επιβεβαίωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα πως δεν έχει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.
«Δεν θέτω υποψηφιότητα, αλλά μετά τις εκλογές θα μπορούσα να αξιολογήσω την δυνατότητα να αναλάβω πρωθυπουργός, με τους δικούς μου όρους», εξήγησε ο Μάριο Μόντι.
Ωστόσο, η δεδηλωμένη θέση του Μόντι, σύμφωνα με τους παρατηρητές, έρχεται σε σύγκρουση με την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εκπρόσωπο της πολιτικής δύναμης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει τον ειρμό της σκέψης του» Καβαλιέρε και πρόσθεσε με πολεμική διάθεση ότι «μόνον κάποιοι ηλίθιοι μπορούν να πιστεύουν ότι υπό τις συνθήκες μίας τέτοιας κρίσης θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας».
Σημειώνεται ότι η κατάργηση του νόμου για την πρώτη κατοικία, αποτελεί μια από τις κύριες υποσχέσεις του Καβαλιέρε στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
«Πώς να δεχθώ την ηγεσία των κεντροδεξιών δυνάμεων που μου πρότεινε ο Μπερλουσκόνι, από την στιγμή που αμφισβήτησε τα μέτρα που λάβαμε;», διερωτήθηκε ο Μόντι. Με όσα πάντως είπε στη συνέντευξη του, ένα είναι βέβαιο: Ότι δε φεύγει από την ιταλική πολιτική σκηνή.
ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ Ο ΜΟΝΤΙ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Φταίνε για όλα ο Μόντι και η Γερμανία»,τόνισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.
Σύμφωνα με τον Καβαλιέρε, «από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση τεχνοκρατών, χειροτέρεψαν όλα, από το ΑΕΠ μέχρι το δημόσιο χρέος, διότι ο Μόντι εφάρμοσε χωρίς να αντιδράσει όσα ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις επιβολές της Γερμανίας».
Η συνέντευξη διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, διότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ισχυρίσθηκε ότι δεν του δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του. Ο Καβαλιέρε, μάλιστα απείλησε, επανειλημμένα, ότι θα εγκατέλειπε το τηλεοπτικό στούντιο.
«Οι κυβερνήσεις μου κατάφεραν να παρουσιάσουν σαφώς πιο σημαντικό έργο από όλες τις υπόλοιπες που σχηματίσθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Μπερλουσκόνι, πριν ένα χρόνο «υπήρξε μια συνωμοσία της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και του χρηματιστικού χώρου, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του» αλλά, ο ίδιος, «άφησε να υπερισχύσει η αγάπη του προς την Ιταλία και στήριξε την κυβέρνηση τεχνοκρατών».
Σε ερώτηση «γιατί, τότε, πριν λίγες ημέρες, ζήτησε από τον Μόντι να ηγηθεί όλης της κεντροδεξιάς;» ο ζάμπλουτος πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Για να μπορέσουν να ενωθούν όλες οι μετριοπαθείς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου. Αν, όμως, δεχόταν, θα ελέγχαμε και θα κατευθύναμε εμείς το έργο του».
Νωρίτερα σήμερα μεταδίδαμε:
O Μάριο Μόντι θα δώσει σήμερα το μεσημέρι τέλος στις εικασίες και την πολιτική αγωνία όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον και το ρόλο που σχεδιάζει να διαδραματίσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Θα ανακοινώσει, το πιθανότερο, ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές του Φεβρουαρίου.
Ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, που πριν από ένα χρόνο κλήθηκε να κυβερνήσει, προκειμένου να σώσει την Ιταλία από τη δημοσιονομική κρίση, δέχεται εκκλήσεις να διεκδικήσει μια νέα θητεία, τόσο από ιταλικές πλευρές, όσο και κυρίως, από την ηγεσία της ευρωζώνης, που εμπιστεύεται απόλυτα τον Μόντι στο θέμα των αναγκαίων για την ιταλική οικονομία μεταρρυθμίσεων.
Σήμερα, θα παρουσιάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων, που κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνουν στις 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης