ΙΤΑΛΙΑ: Σενάρια για ανασχηματισμό εντός της εβδομάδας

Ιδιαίτερα πιθανή θεωρείται μέσα στην εβδομάδα μία συνάντηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με αντικείμενο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετέδωσε τη Δευτέρα η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται να επιθυμεί να επισπεύσει την μετάβαση στην λεγόμενη «δεύτερη φάση» της κυβερνητικής δραστηριότητας: ο ανασχηματισμός θα πρέπει να συμπέσει με την υπογραφή ενός «προγραμματικού συμβολαίου» που θα επικεντρώνεται στις κύριες προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης μέχρι το τέλος του 2014.

Ο ιταλικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες, επικεντρώνεται σε ένα εναλλακτικό σενάριο: στην πιθανότητα μα διαδεχθεί τον κ. Λέτα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τρία θεωρούνται τα πιθανότερα πολιτικά σενάρια: η επίτευξη νέας προγραμματικής συμφωνίας από μέρους της κυβέρνησης Λέτα, η αντικατάσταση του κ. Λέτα από τον Ματέο Ρέντσι ή, ως τρίτη εναλλακτική, η προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από την έναρξη της ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκή Ένωση (την 1η Ιουλίου).