Ισχυρές τράπεζες για να δοθούν πιστώσεις στις επιχειρήσεις – Δηλώσεις του Ιβ Μερς της ΕΚΤ

«Ένα αυτοκίνητο μπορεί να τρέχει για ένα διάστημα με χαμηλή τη στάθμη των καυσίμων, όμως σε κάποιο σημείο χρειάζεται να γεμίσει, διαφορετικά η μηχανή θα σταματήσει. Σ’ αυτό το στάδιο της ανάκαμψης είναι σαφές: πρέπει να υπάρξουν αρκετά καύσιμα για να δουλέψει η μηχανή», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς, αναφερόμενος στις ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης πιστώσεων.

Οι τράπεζες, είπε σε ομιλία του στη Σαγκάη, πρέπει να είναι αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν την αύξηση της ζήτησης των πιστώσεων καθώς τώρα,  μετά την οικονομική κρίση έχουν οδηγηθεί στο να περιορίσουν το δανεισμό και να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια.

Αυτό έχει καταστήσει δυσκολότερο για τις εταιρείες, ιδιαίτερα για τις μικρότερες και τις μεσαίες, να λαμβάνουν πιστώσεις για να χρηματοδοτούν την επέκταση ή την ανάπτυξή τους.

Ο Μερς δήλωσε πως η ευρωζώνη άρχισε να ανακάμπτει και φθάνει σ’ ένα σημείο όπου οι εταιρείες δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στα δικά τους κεφάλαια, αλλά χρειάζονται ολοένα και περισσότερο εξωτερική χρηματοδότηση για να μπορούν να αναπτύσσονται.