Ιταλία: Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε έξι χρόνια

Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ιταλία μέσα σε έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του συνδικάτου Uil η οποία φέρει τον τίτλο «No Pil? No job» (Δεν υπάρχει ΑΕΠ; Δεν υπάρχει εργασία). 

H ανεργία αυξήθηκε από το 6,7% τo 2008 στο 12,2% το 2013, ενώ εκείνη των νέων μέχρι 25 ετών εκτοξεύτηκε από το 21,3% στο 40%.

Το 2013 ένας στους τρεις Ιταλούς από 16 μέχρι 65 ετών βρέθηκε σε κατάσταση «εργασιακής ανασφάλειας»: πρόκειται συνολικά για 13 εκατομμύρια άτομα, τα οποία δεν διαθέτουν μόνιμη απασχόληση, έχασαν την θέση εργασίας τους ή υπέστησαν μείωση ωραρίου.

Η έρευνα του συνδικάτου Uil προσθέτει ότι 3,1 εκατομμύρια Ιταλοί βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, αύξηση της τάξης του 83,8% σε σχέση με το 2008. 

Παράλληλα 1,8 εκατομμύρια Ιταλοί χαρακτηρίζονται «απογοητευμένοι» και έχουν πάψει να προσπαθούν να βρουν νέα θέση εργασίας.

Μόνη θετική «νότα» στην όλη οικονομική κατάσταση της χώρας, τα στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές, οι οποίες -σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat- τον περασμένο Μάιο αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του Απριλίου.