Ιταλία: Εκτός β’ γύρου των δημοτικών εκλογών οι υποψήφιοι του Μπέπε Γκρίλο

Εκτός β’ γύρου των ιταλικών δημοτικών εκλογών έμειναν οι υποψήφιοι του Μπέπε Γκρίλο, καθώς η μάχη θα δοθεί πλέον μεταξύ των υποψηφίων των δύο μεγάλων παρατάξεων.

Οι υποψήφιοι των συμμαχιών της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς πρόκειται να δώσουν μάχη για τη διεκδίκηση των δημοτικών συμβουλίων στη Γένοβα και τη Βερόνα στον δεύτερο γύρο της 25ης Ιουνίου.

Στο Παλέρμο οι προβολές δείχνουν ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο κεντροαριστερός δήμαρχος, Λεολούκα Ορλάντο, με ποσοστό 42%. (Το όριο που θέτει ο εκλογικός νόμος για την επικράτηση από τον πρώτο γύρο είναι το 40%.)

Στην Πάρμα θα πάρουν μέρος στην τελική αναμέτρηση ο δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι (πρόκειται για πολιτικό που διαγράφηκε από τα Πέντε Αστέρια και λαμβάνει το 37% από τις μέχρι τώρα προβολές) και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Πάολο Σκάρπα.

Στο Λέτσε, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι εκλέγεται στο πρώτο γύρο ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης, ενώ στο Καταντζάρο της Καλαβρίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές προβλέψεις, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς με αυτούς της κεντροδεξιάς.

Οι σχολιαστές τονίζουν ότι εντυπωσιάζει το θετικό αποτέλεσμα της κεντροδεξιάς, παρά τις τόσες ρήξεις σε εθνικό επίπεδο, ότι καταγράφεται μια ικανοποιητική επίδοση της κεντροαριστεράς του τέως πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (συχνά, όμως, μαζί με δυνάμεις της αριστεράς), και ότι σημειώνεται μια μεγάλη δυσκολία σε ό,τι αφορά τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο να επιλέξουν υποψήφιους που μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ